Izraelci kupuju rudnik Ljubija za 368 mil. kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2017. u 22:00
Izraelska kompanija zadržat će sve postojeće radnike i zaposliti 320 novih/Igor Kralj/PIXSELL

Odluku vlade RS o prodaji neposrednim izborom kupca mora potvrditi Narodna skupština na sljedećem zasjedanju.

Vlada Republike Srpske jučer je donijela odluku o prodaji 64,99 posto dionica Rudnika željezne rude Ljubija kompaniji Israeli Investment Group za 92 milijuna KM (oko 368 mil. kuna).  

Đokić je nakon sjednice vlade RS novinarima u Banjoj Luci rekao da je prodaja obavljena neposrednim izborom kupca, što znači da će tu odluku na sljedećoj sjednici razmatrati Narodna skupština Republike Srpske. "Vlada Republike Srpske odlučila je da na temelju dvije ranije ponude za kupovinu dionica Ljubije, koje su dostavile Israeli Investment Group i ArcelorMittal, prihvati ponudu izraelske kompanije kao neusporedivo bolju", pojasnio je Đokić.

Prema njegovim riječima, Israeli Investment Group ponudio je 92 milijuna KM, dok je ArcelorMittal nudio 63 milijuna KM za kupovinu dionica Ljubije. "Kada je riječ o investicijama u daljnji razvoj rudarske proizvodnje Israeli Investment Group ponudio je 65 milijuna KM, a ArcelorMittal 63 milijuna KM. Ponuda izraelske kompanije odnosi se na razdoblje investiranja od tri godine, a ArcelorMittala od 10 godina", dodao je Đokić.

On kaže da je Israeli Investment Group ponudio da će zadržati sve radnike Ljubije i zaposliti 320 novih radnika u sljedeće tri godine, dok je ArcelorMittal naveo da je spreman zadržati oko 300 radnika, ovisno o stanju na tržištu. "Također, izraelska kompanija spremna je uplatiti najmanje 20 posto depozita od visine ponude za kupovinu dionica, nakon što Narodna skupština donese odluku da je ta kompanija izabrana za kupca, a daju i bankarsko jamstvo", kaže Đokić, objašnjavajući da ArcelorMittal nije davao bankarsko jamstvo, nego korporativno, ali da je spreman razmotriti mogućnost davanja i čvršćih oblika jamstva.

Đokić je napomenuo da je interes vlade RS razvoj rudarske proizvodnje na području Prijedora, odnosno Ljubije. "Promjena u Ljubiji je što će u sklopu ArcelorMittala na poziciji predstavnika vlade biti drugi vlasnici dionica, jer ništa se ne može promijeniti u odnosu na osnovni ugovor koji je potpisan 2004. godine ", rekao je Đokić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close