Iz Kine ‘na dar’ dolazi niži trgovinski višak

Autor: Tomislav Pili , 05. travanj 2017. u 22:00
Donald Trump/Reuters

Uz jačanje juana tijekom ove godine, posljednji podaci govore i o rekordnom padu uvoza kineske robe u SAD.

Kineska trgovina sa SAD-om i tečajna politika počela se polako kretati u smjeru koji zagovara američki predsjednik Donald Trump. On će u četvrtak i petak u svojoj "ljetnoj rezidenciji" u Mar-a-Lagu ugostiti kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Uz politička pitanja gdje će prednjačiti odnosi Kine i Sjeverne Koreje, ekonomski set pitanja svakako će biti usmjeren na "vječni problem", a  to je američki manjak u trgovini s Kinom.

Trn u Trumpovu oku
Podsjetimo, Trump je tijekom lanjske predizborne kampanje žestoko napadao kinesku trgovinsku politiku tvrdivši da druga ekonomija svijeta manipulira valutom kako bi ostvarila tržišnu prednost. Analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović ističe kako je trgovinski deficit kojeg SAD ima s Kinom zaista ozbiljan problem Amerikancima. "U prošloj godini ukupni trgovinski deficit SAD-a s ostatkom svijeta iznosio je 502 milijarde dolara, a od toga čak 347 milijardi dolara s Kinom.

 

1,8 posto

pao je u veljači uvoz iz Kine na 236,4 milijarde dolara

Stoga, ne čudi činjenica da je Trumpu upravo Kina trn u oku", kaže Kokanović. Dodaje kako je namjerno podcijenjena kineska valuta vjerojatno jedan od najvažnijih uzroka takvoj situaciji. "Nije tajna da je kineska središnja banka tečaj juana vezala za dolar i ne dopušta mu jačanje jer bi to značilo poskupljanje kineskih proizvoda u inozemstvu i pad izvoza. Po nekim modelima, juan je trenutno podcijenjen čak nekoliko desetaka posto što dovodi do ogromnog viška koji Kina ima s ostatkom svijeta", ocjenjuje Kokanović. Ipak, posljednje statistike pokazuju kako dolazi do stanovitog poboljšanja. Američki manjak s Kinom pao je u veljači gotovo 10 posto na 43,6 milijardi dolara zbog rekordnog pada uvoza kineske robe za 1,8 posto na 236,4 milijarde dolara. Istodobno, američki izvoz raste već treći uzastopni mjesec.

Pozitivnije svjetlo
Ako se tome pribroji i činjenica da je juan tijekom ove godine ojačao prema dolaru, a oslabio prema košarici valuta, inozemni analitičari smatraju da Kina daje sve od sebe kako bi se u američkim očima predstavila u pozitivnijem svjetlu. Za Josipa Kokanovića jačanje juana prema dolaru je zanemarivo. "Naime, od početka godine juan je ojačao samo 1,3 posto, a prije toga je godinama slabio.

Od početka 2014. do sada juan je u odnosu na dolar oslabio približno 15 posto i trenutno se nalazi na razini na kojoj nije bio od 2010. godine", tumači Kokanović. Pojašnjava kako je divergencija tečaja juana u odnosu na dolar i ostale valute nastala zbog velike promjene tečaja dolara prema većini svjetskih valuta od 15 do 20 posto. "Kina će se vjerojatno i dalje boriti da tečaj ostane na približno istoj razini, no ostaje za vidjeti hoće li Trump pronaći način da je prijetnjom carinama ili nekim drugim mjerama prisili da ipak popusti i barem djelomično ojača svoju valutu", zaključuje Kokanović. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close