Intereuropu kupuje Pošta Slovenije?

Autor: Poslovni dnevnik , 12. listopad 2017. u 14:03
Foto: PD

Logistička tvrtka traži kupca.

Slovenska logistička kompanija Intereuropa, koja posluje i u Hrvatskoj, uskoro će opet u prodaju. Banke koje su većinski vlasnici, prema neslužbenim informacijama, sada traže savjetnika za prodaju, javljaju Finance. Ipak, banke NLB, NKBM i Gorenjska banka, koja se prošle godine nisu uspjeli dogovoriti o prodaji s Tuffieh Fundom, malteškim fondom s češkim kapitalom, zasad svoje namjere ne žele komentirati.

Prema pisanju ljubljanskog lista, ovog puta u kupovinu bi se mogla umiješati Pošta Slovenije. Ta kompanija u državnom vlasništvu neformalno je bila zainteresirana za kupovinu Intereurope prošle godine. Veza je na prvi pogled logična, objašnjavaju Finance. Njemačka pošta ima logističara DHL, britanska ima GLS, a francuska DPD. Svim europskim poštama padaju prihodi od klasične pošte, ali se povećavaju u isporuci paketa, uglavnom zbog brzog rasta internetske trgovine. Intereuropa se u Sloveniji prije svega bavi skladišnim poslovanjem.

Smanjili dugove

Finance upozoravaju da posebno treba paziti na cijenu ako bi Intereuropu preuzela Pošta Slovenije. Budući da je Pošta u u cijelosti u državnom vlasništvu važno je promatrati koliko će platiti za Intereuropu, tj. je li riječ o opravdanom ekonomskom ulaganju.

U Pošti Slovenije kažu: “Rast i razvoj grupe Pošte Slovenije naš je odgovor na globalne poštanske i logističke trendove, na pad klasičnih poštanskih usluga, te prati našu strategije rasta u području paketa, logistike i informacijskih usluga. Zbog toga u budućnosti planiramo pretvoriti grupu sve više u paketno-logističku i IT kompaniju koja će poslovati na domaćem i inozemnom tržištu. Planovi koji se odnose na strateške odluke i poslovna partnerstva ne možemo otkrivati, ali će Pošta Slovenije sudjelovati u takvim ulaganjima i drugim oblicima integracije koji će otvoriti mogućnost partnerskog nastupa na tržištu i pronalaženje sinergije u smislu postizanja strateških ciljeva Pošte Slovenije“.

Konzorcij banaka koji je predvodila NLB u prethodnom krugu zaustavio je prodaju Intereurope krajem veljače prošle godine, kada je odustao jedini kupac Tuffieh Fund. Naime, banke su imale vrlo različite štete, pa se tada nisu uspjele dogovorili o popustu za oko 90 milijuna eura kredita Intereurope.

Prema neslužbenim podacima, češka-malteški kupac bio je spreman kupiti tvrtku za oko 30 milijuna eura i željeli su otpis pola duga, što znači da bi Intereuropu preuzeli za 45 milijuna eura. Dugove su u Intereuropi u međuvremenu smanjili i trenutno iznose oko 75 milijuna eura.

Zatvorili i prodali tvrtke

Nakon prilično teške prošlosti, Intereuropa u budućnosti predviđa rast. Prihodi logističkih kompanija padali su svugdje u svijetu, dok je Intereuropa s 265 milijuna eura u 2008. godini došla na na 136 milijuna eura prošle godine. Također, zatvorili su niz svojih tvrtki, u Njemačkoj, Austriji i Francuskoj, prodali tvrtku u Rusiji. Sada se uglavnom bave skladištenjem u Sloveniji, ali im također dobro ide i u Srbiji.

 

136 milijuna eura

iznosili su prihodi kompanije Intereuropa prošle godine

Ove godine planiranje rast od nekoliko milijuna eura i zasad se sve odvija prema planu ili čak i malo bolje, navode Finance. U intervjuu za taj list Ernest Gortan, predsjednik Uprave Intereurope, rekao je da je tržištu u fazi rasta, a Sloveniji nedostaju skladišta, kamioni i ljudi. Poslovnim planom Intereurope predviđa se da će ove godine ostvariti 142,4 milijuna eura prihoda od prodaje, a EBITDA će iznositi 13,7 milijuna eura.     

Komentirajte prvi

New Report

Close