Inflacija u eurozoni u kolovozu očekivano pala na 0,3 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. kolovoz 2014. u 14:45
Thinkstock

Godišnja stopa inflacije u eurozoni u kolovozu je očekivano pala na svega 0,3 posto, novu najnižu razinu u posljednjih pet godina, pokazale su prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata.

 Godišnja stopa inflacije u eurozoni u kolovozu je očekivano pala na svega 0,3 posto, novu najnižu razinu u posljednjih pet godina, pokazale su prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata.

Potrošačke cijene u zoni primjene jedinstvene europske valute zabilježile su tako najslabiji rast na godišnjoj razini od listopada 2009. godine, stoji u preliminarnom izvješću.

Za daljnji pad godišnje stope inflacije najviše je zaslužan 2-postotni pad vrlo promjenjivih cijena energije, kao i 0,3-postotni pad cijena hrane, alkohola i duhanskih proizvoda drugi mjesec zaredom.

Nakon što je u srpnju neočekivano bila skliznula na 0,4 posto, godišnja inflacija drži se tako od listopada prošle godine u 'opasnom području' ispod jedan posto, kako ga naziva čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi.

Iako slabljenje inflacije predstavlja problem ECB-u u vrijeme dok muku muči kako bi potaknuo zakočeni oporavak, mala je ipak vjerojatnost da će ECB hitno poduzeti nove poteze već na redovnom mjesečnom zasjedanju 4. rujna, mišljenja su izvori iz središnje banke koji su ovih dana razgovarali s novinarima Reutersa. Banka će vjerojatno pričekati, napominju.

U lipnju je ECB smanjio kamatne stope na rekordno niske razine, pri čemu je uveo i negativnu kamatnu stopu na depozite što znači da je bankama počeo naplaćivati čuvanje prekonoćnih depozita. Pokrenuli su i novi krug dugoročnih zajmova s kojim kreću u rujnu a cilj mu je potaknuti banke na veće kreditiranje realnog gospodarstva.

Od tada je ECB u svojevrsnoj fazi čekanja i praćenja situacije, želeći prvo vidjeti učinke novih injekcija likvidnosti prije no što razmotre daljne poticajne mjere premda je Draghi opetovano istaknuo kako su spremni poduzeti nove poteze ako bude potrebno.

U ECB-u zacrtana godišnja stopa inflacije iznosi 'nešto ispod dva posto', a nije dosegnuta od prvog tromjesečja 2013. godine.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close