Inflacija u EU i eurozoni ponovo negativna u rujnu; pad cijena i u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/H , 16. listopad 2015. u 13:45
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U Hrvatskoj su potrošačke cijene mjerene HICP-om u rujnu smanjene 0,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon kolovoškog pada za 0,1 posto.

Godišnja inflacija u Europskoj uniji i eurozoni ponovo je u rujnu kliznula u negativan teritorij a među zemlje koje su zabilježile pad potrošačkih cijena veći od europskog prosjeka svrstala se i Hrvatska, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda.

U rujnu je godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Europskoj uniji iznosila minus 0,1 posto, izračunali su u europskom statističkom uredu. Time je prekinuto petomjesečno razdoblje u kojima je bilježila pozitivan predznak ili su cijene stagnirale.

U kolovozu potrošačke cijene u EU28 porasle su na godišnjoj razini 0,1 posto.

Eurostat je ujedno potvrdio procjenu o 0,1-postotnom padu cijena u eurozoni u rujnu, uz najveći pritisak motornih goriva čije su cijene srezale rujansku inflaciju za 0,71 postotni bod. Negativno su utjecale i cijene lož-ulja, smanjivši inflaciju u zoni primjene zajedničke europske valute za četvrtinu postotnog boda. Neznatno su pojeftinili i mlijeko, sir i jaja, utvrdili su u Eurostatu.

Među zemljama Europske unije njih 17 zabilježilo je u rujnu negativne godišnje stope inflacije mjerene HICP-om, pri čemu je najveći pad cijena zabilježen na Cipru, za 1,9 posto, te u Rumunjskoj, za 1,5 posto, i u Španjolskoj, za 1,1 posto.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene mjerene HICP-om u rujnu smanjene 0,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon kolovoškog pada za 0,1 posto. Istu je godišnju stopu inflacije u rujnu zabilježila i Slovačka, a skupinu još čini Poljska s padom cijena od 0,6 posto, te Latvija gdje su one smanjene za 0,4 posto.

Najveći je rast cijena na godišnjoj razini u prošlom mjesecu zabilježen na Malti, za 1,6 posto. Izrazitije su porasle i u Švedskoj, Portugalu i Belgiji, za po 0,9 posto.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close