Zemlja koja će prestići Kinu kao najbrže rastuća ekonomija na svijetu

Autor: Poslovni.hr , 24. ožujak 2015. u 12:36
Foto: Reuters

Krajem prošle godine, MMF je Indiji predviđao rast od 6,5% u 2016. što je više od predviđanih 6,3% u kineskom slučaju.

Indija bi uskoro mogla prestići Kinu kao zemlja s najbrže rastućom ekonomijom na svijetu, izjavila je Christine Lagarde, direktorica MMF-a.

Lagarde, koja je prošlog tjedna boravila u jednoj od najmnogoljudnijih zemalja na svijetu, rekla je kako se u  fiskalnoj 2015/2016, koja počinje u travnju, očekuje rast ekonomije od čak 7,5% u odnosu na rast od 7,2% koliko iznose podaci za tekuću godinu.

Krajem prošle godine, MMF je Indiji predviđao rast od 6,5% u 2016. što je više od predviđanih 6,3% u kineskom slučaju, piše CNN.

Ali uz sve pozitivne pokazatelje Indija nije još ni blizu Kine kada se govori o 'sirovoj ekonomskoj snazi'. Prema dostupnim podacima, kineska ekonomija generirala je 10 bilijuna dolara u 2014. za razliku od indijskih 2 bilijuna.

Indija bi mogla postati 'svjetla točka' svjetske ekonomije i ključ globalnog rasta, rekla je Lagarde.

Indijski premijer Narenda Modi postavio si je ekonomski napredak zemlje kao glavni strateški cilj. Njegova vlada u tu je svrhu najavila i dodatne mjere pogodovanja ekonomiji poput manjih poreza na poslovna ulaganja kao i namjeru da se potakne osobna potrošnja i izgradnja infrastrukture.

Gledajući u budućnost, istaknula je kako očekuje da će indijska ekonomija uskoro udvostručiti brojke iz 2009. te kako je na dobrom putu da ostvari rezultate koje postižu Rusija, Indonezija i Brazil zajedno.

Mora se istaknut da je oko 650 milijuna osoba u Indiji mlađe od 25 godina te da svake godine 12 milijuna Indijaca postaje radno sposobno što ovu zemlju čini izuzetno radno potentnom.

Komentirajte prvi

New Report

Close