Grawe kupio Atos osiguranje iz RS-a za 92 milijuna kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 05. kolovoz 2018. u 21:59
Neto dobit Atos osiguranja na kraju lipnja ove godine iznosila je oko 9,1 milijuna kuna

Preuzimanjem Atosa banjalučki Grawe će ojačati svoju tržišnu poziciju u Republici Srpskoj i u segmentu autoosiguranja.

Austrijska osiguravajuća kuća Grawe kupila je za nešto više od 23 milijuna KM (oko 92 mil. kuna) Atos osiguranje, bivše Bobar osiguranje, u vlasništvo Mladena Milanovića, javlja portal Capital.ba.

Ugovor o preuzimanju Atosa, nakon višemjesečnih pregovora, bit će potpisan ovog tjedna u Banja Luci. Atos zasad neće biti spojen s Grawe Banja Luka, odnosno nastavit će poslovati kao posebna pravna osoba. Prema informacijama portala, predstavnici osiguranja Grawe pregovarali su i o kupovini Brčko-gas osiguranja, ali su se na kraju odlučili za Atos. Grawe osiguranje inače u BiH ima dvije tvrtke kćeri, Grawe Banja Luka i Grawe Sarajevo.

Preuzimanjem Atosa banjalučki Grawe će ojačati svoju tržišnu poziciju u RS i u segmentu autoosiguranja kojim se dosad nisu bavili.

Grawe Sarajevo je u ožujku prošle godine preuzelo VGT osiguranje iz Visokog koje je 2016. godine završilo s premijom od 25,5 mil. KM i tržišnim udjelom od 5,72%.

Poslovna dobit Atos osiguranja na kraju prvog polugodišta ove godine iznosila je 2,1 milijun KM, dok je u lipnju prošle godine iznosila 2,4 milijuna KM. Kada se uračunaju ostali prihodi i dobit, te odbije porez, neto dobit Atos osiguranja na kraju lipnja bila 2,29 milijuna KM (9,1 mil. kuna), dok je u isto vrijeme lani iznosila 2,1 milijun KM.

Polugodišnji poslovni prihodi Atos osiguranja iznosili su 12,1 milijun KM i veći su za oko četiri milijuna maraka u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Atos nema dugoročnih obveza, dok su kratkoročne obveze te osiguravajuće kuće na kraju lipnja iznosile 20,6 milijuna KM. 

Komentirajte prvi

New Report

Close