Europa objavila ‘crnu listu’ poreznih oaza s 25 država

Autor: Tomislav Pili , 05. prosinac 2017. u 13:58
Bruxelles predstavio nacrt mjere za suzbijanje izbjegavanja poreza/Thinkstock

Popis će biti finaliziran danas na sastanku ministara financija u Bruxellesu, a očekuje se da će biti kraći za četiri države.

Europska unija objavila je nacrt "crne liste poreznih oaza" na kojoj se našlo 25 država u svijetu, ali ne i članice EU-a – Luksemburg, Irska, Nizozemska i Malta.

Kako prenosi Financial Times, popis je sastavila COC skupina Europskog vijeća koju su činili porezni stručnjaci iz svih država-članica i rezultat je napora Bruxellesa u suzbijanju izbjegavanja plaćanja poreza, posebno u slučaju velikih kompanija.

 

92 države

bile su na početnoj listi poreznih oaza

Konkretne mjere
Osim reputacijske štete, države uključene u popis našle bi se na meti i nekih konkretnih mjera Europske unije. Primjerice, od kompanija koje posluju s tim državama vjerojatno će se tražiti dodatni financijski podaci. Popis bi trebao biti finaliziran danas na sastanku ministara financija Europske unije u Bruxellesu, a najave govore da bi konačna verzija trebala biti kraća za najmanje četiri države. Naime, Panama, Samoa, Guam i Maršalovi otoci navodno su poslali dopise u kojima stoji da će u najkraćem vremenu započeti s reformom svojih poreznih sustava. Europska je komisija predvidjela tri kriterija koje države sa statusom porezne oaze moraju zadovoljiti da bi ih se isključilo s popisa.

Pravedan porezni sustav
Prvi je da imaju "pravedan porezni sustav" koji po definiciji EU-a ne pruža preferencijalne mjere ili aranžmane koji omogućavaju kompanijama selidbu dobiti i izbjegavanje poreza. Uz uvođenje mjera Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) za suzbijanje selidbe dobiti, moraju poštivati i standarde transparentnosti. No, prema kriteriju transparentnosti na popisu bi trebalo biti barem 35 država, ističe organizacija Oxfam, među njima i četiri članice EU-a. No, COC u analizi nije uključio europske države. Inače, početna analiza COC-a uključivala je 92 države, da bi ujesen taj broj pao na 53.

Komentirajte prvi

New Report

Close