EU zaustavlja uvoz voća iz Srbije zbog prelevmana na europsko mlijeko

Autor: Poslovni dnevnik , 29. lipanj 2016. u 16:07
Srbija je u lipnju prošle godine uvela prelevmane za mlijeko, od 10 do 20 dinara po litri/Fotolia

Srbija je u lipnju prošle godine uvela prelevmane za mlijeko, od 10 do 20 dinara po litri, kao i za kiselo-mliječne proizvode, od 10 do 30 dinara.

Vlada Srbije pripremila je odluku o produženju prelevmana za uvoz mlijeka i mlječnih proizvoda do kraja godine, doznaje Blic. Ipak, kako tvrdi izvor tog lista, vlada još ne usvaja ovu odluku jer postoje naznake iz Europske unije da bi, ako prelevmani na mlijeko opstanu, Bruxelles mogao povući kontramjeru i privremeno zabraniti uvoz srpskog sezonskog voća.

Tehnička vlada će zbog toga tek u posljednji trenutak odlučiti hoće li će produžiti korištenje prelevmana za zaštitu domaće proizvodnje, koji ističu 30. lipnja, odnosno kako će zaštititi srpske mljekare, a da pri tom ne nastradaju srpski voćari. Dotad srpske vlasti, tvrdi Blic, vode intenzivnu komunikaciju s administracijom EU kako bi je odobrovoljile da ne primjeni kontramjere koje bi Srbiju mogle stajati 325 milijuna eura godišnje, koliko se procenjuje da ta zemlja zaradi izvozom smrznutog i svježeg voća u EU.

Pritisak iz Bruxellesa
Vlada Srbije uvela je u lipnju prošle godine prelevmane za mlijeko, od 10 do 20 dinara po litri, kao i za kiselo-mliječne proizvode, od 10 do 30 dinara.  Odlukom od 30. prosinca 2015. zaštitne mjere su produžene, njima je tada obuhvaćeno i svinjsko meso, ali su zaštitne mjere skinute s nekih vrsta vrhnja. Izvor Blica kaže da su srpske vlasti na velikim mukama jer su izložene dvostrukom pritisku, domaćih mljekara, koji traže da se produže prelevmani i Bruxellesa koji ustrajava u namjeri da Srbija poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji ne predviđa takav povlašten status.

 

325milijuna

eura bio je vrijedan izvoz srpskog voća prošle godine

"Poslednjih dana stiže pritisak iz Bruxellesa, odakle nam posredno stavljaju do znanja da produženje prelevmana može dovesti do toga da oni posegnu za mjerom vremenskog ograničenja uvoza našeg sezonskog voća. Pokušavamo pronaći kompromis, odnosno da Europskoj uniji ponudimo neku vrstu kompenzacije u obliku skidanja carina koje se ne bi odnosile na poljoprivredu, već na neki industrijski proizvod koji je manje značajan za Srbiju", objašnjava izvor Blica.

Srpsko Ministarstvo poljoprivrede nije odgvorilo na upit lista, ali neslužbeno je rečeno da je dovršena cjelokupna analiza za Bruxellesa o potrebi produženja važenja prelevmana do kraja godine, uz molbu da se ne primjenjuju kontramjere. Izvoz voća iz Srbije u Europsku uniju prošle godine dosegnuo je 325 milijuna eura. Stručnjaci se slažu da je moguće očekivati kaznu ako Srbija produži zaštitnu mjeru s prelevmanima.

Proizvođači u panici
"Ne bi me iznenadilo da nas EU kazni ograničenjem izvoza usred sezone voća. Prelevmani su kratkoročna mjera. Država proizvođače mora zaštiti subvencijama, jer bez njih mi poljoprivredu možemo zadržati samo u sjećanju", kaže agroekonomist Miladin Ševarlić. S druge strane, proizvođači voća i mlijeka su u panici. "Privremena zabrana izvoza voća je katastrofa jer cjelokupnu svoju proizvodnju plasiram na europsko tržište", kaže Ljubiša Miljanović, voćar iz Arilja. 

Ugrožena radna mjesta

Imlek želi nastavak zaštite
Ilija Šetka, generalni direktor velike srpske mljekarske kompanije Imlek, smatra da prelevmani moraju i dalje ostati na snazi. "Ukidanje prelevmana uništilo bi domaću proizvodnju mlijeka. Sada za produženje zaštite srpske proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda ima još više razloga nego prije godinu dana kada su uvedeni prelevmani jer su cijene mlijeka u Europskoj uniji još niže. Ako prelevmani budu ukinuti, deseci tisuća ljudi u Srbiji ostat će bez posla, sa svim posljedicama, a država bi bila oštećena za milijune od poreza i doprinosa", rekao je Ilija Šetka za Blic.

Komentirajte prvi

New Report

Close