Energoinvestov dalekovod u Albaniji dug je 151 km

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2016. u 21:59
Energoinvestu je ovo drugi veliki posao u Albaniji, nakon dalekovoda na jugu zemlje

Kompanija iz Sarajeva bila je uključena u realizaciju interkonekcijskog projekta kojim su spojene kosovska i albanska mreže.

U Tirani je svečano puštena pod napon dalekovodna linija Tirana – Morine, jedan od najvećih poslijeratnih projekata izgradnje dalekovoda na kojem je radio Energoinvest iz Sarajeva. Albanski premijer Edi Rama simbolično je pustio u rad tu dalekovodnu liniju napona 400 kV, a svečanosti su bili nazočni brojni dužnosnici Albanije, premijer Kosova Isa Mustafa, kao i predstavnici investitora, izvođača radova i konzultanata.

Vrijednost ugovora, kojeg je financirala Njemačka razvojna banka (KfW), iznosi gotovo 29 milijuna eura, a riječ je o projektu tipa "ključ u ruke", što znači da je Energoinvest izvodio projektiranje, nabavu opreme, isporuku, izvođenje radova, ispitivanje i puštanje pod napon. Projekt je završen u skladu s ugovornim rokovima i s međunarodnim standardima, a interkonekcijski dalekovod Albanija – Kosovo je pušten u rad. "Ovaj projekt je najvažniji interkonekcijski projekat i za Albaniju i za Kosovo zbog prirode kapaciteta energetskih potencijala.

Albanija ima hidroenergetski potencijal za proizvodnju električne energije u hidroelektranama, a Kosovo potencijal za proizvodnju u termoelektranama. Da bi jedan energetski sustav bio stabilan potrebne su termoelektrane, ali i hidroelektrane", rekao je voditelj tog projekta Dževad Dautbegović. To je drugi veliki projekat koji je Energoinvest realizirao za investitora Elektroprijenos Albanije, nakon izgradnje dalekovoda na jugu zemlje koji je završen početkom ove godine. Energoinvest je realizirao albanski dio projekta od Tirane do granice s Kosovom (Morina) u dužini od 151 kilometar. Izgrađeni dalekovod pokazuje dobar dizajn koji je uklopljen u prirodni teren. 

Komentirajte prvi

New Report

Close