Dvije kineske tvrtke grade TE Gacko 2

Autor: Poslovni dnevnik , 04. travanj 2017. u 22:00
Projekt vrijedan 500 mil. eura ovisi o kreditnoj potpori kineske državne Exim banke

Ugovor o investiciji potpisali su predstavnici kompanija China Africa Investment and Development i China Machinery Engineering Corporation i vlade Republike Srpske.

Kineske tvrtke China Africa Investment and Development i China Machinery Engineering Corporation trebale bi graditi nove pogone termoelektrane Gacko u istočnoj Hercegovini, a preliminarni ugovor o toj investiciji, vrijednoj oko 500 milijuna eura, u Banjoj Luci potpisali su predstavnici tih tvrtki i vlade Republike Srpske.

Cijeli projekt ovisi o kreditnoj potpori kineske državne Exim banke. Planirana je gradnja nove termoelektrane Gacko 2, instalirane snage 300 megavata, koja bi zamijenila elektranu izgrađenu u drugoj polovici 20. stoljeća. Vlada RS i kineske tvrtke osnovat će posebno tijelo koje bi uskoro trebalo razmotriti sve elemente nužne za potpisivanje konačnog ugovora, a gradnja bi trebala početi krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da slijedi procjena svih raspoloživih podataka nužnih za donošenje investicijskih odluka. To uključuje i procjenu rezervi ugljena, a pretpostavlja se kako je riječ o količini do 200 milijuna tona.  Direktor rudnika i TE Gacko Srđan Milović prije je izjavio kako se može ustvrditi da zalihe jamče neometan rad novih pogona u razdoblju od 40 godina, koliki je projektirani vijek njihova trajanja, za što je potrebno nešto više od 100 milijuna tona ugljena. Rudnik i TE u Gackom osiguravaju gotovo trećinu električne energije koja se proizvede u RS. 

Komentirajte prvi

New Report

Close