Država koja je samo na Grcima koji su grcali u dugovima i krizi zaradila 2,9 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr/H , 21. lipanj 2018. u 15:37
Foto: Friso Gentsch/DPA/PIXSELL

Ta je dobit proizišla iz niza transakcija, uključujući u međuvremenu ugašen Program za tržišta vrijednosnica, program kupnji obveznica koji je pokrenula Europska središnja banka (ECB) 2010. godine

Zajmovi i obveznice koje je Njemačka kupila od 2005. godine radi pomoći Grčkoj donijeli su Berlinu dobit od 2,9 milijardi eura, potvrdila je njemačka vlada u odgovoru na upit parlamentaraca iz redova Zelenih.

Ta je dobit proizišla iz niza transakcija, uključujući u međuvremenu ugašen Program za tržišta vrijednosnica, program kupnji obveznica koji je pokrenula Europska središnja banka (ECB) 2010. godine, a Njemačka i ostale članice eurozone poduprle kako bi se izbjegao bankrot Grčke,

Njemačka središnja banka Bundesbank ostvarila je dobit od 2,9 milijardi eura zahvaljujući sudjelovanju u tom programu, uplativši novac u njemački državni proračun. 

Iznos obuhvaća i 400 milijuna eura dobiti polučene na zajmu njemačke državne razvojne banke KfW, odobrenom 2010. godine.

Sven-Christian Kindler iz stranke Zelenih kazao je da je dobit za Njemačku jamčila smanjenje duga za Grčku. Dodao je također kako je neprihvatljivo da "savezna vlada popravlja stanje u proračunu milijardama dobiti ostvarene na kamatama iz Grčke".

Komentirajte prvi

New Report

Close