Dogovor u Bruxellesu izazvao paniku pred ciparskim bankama

Autor: Poslovni.hr , 16. ožujak 2013. u 20:05
Ilustracija

Vlasnici novca u ciparskim bankama će morati platiti dio računa za spašavanje Cipra od stečaja.

Vlasnici novca u ciparskim bankama će morati platiti dio računa za spašavanje Cipra od stečaja. Odluka zemalja članica zone eura u Bruxellesu izazvala je paničnu gužvu pred ciparskim bankama i bankomatima, piše Deutsche Welle.

Brojni stanovnici Cipra pokušavali su u jutarnjim satima ove subote podići novac sa svojih bankovnih računa. Došlo je i do gužve pred poslovnicama banaka koje su otvorene na ovaj dan. Službenici su tvrdili kako je online-sustav na kojem rade blokiran. Nije prošlo dugo i zatvorene su poslovnice i onih banaka koje su subotom trebale biti otvorene. Sve to zbog dogovora u Bruxellesu

Tijekom protekle noći zemlje članice euro zone donijele su odluku da se u akciju spašavanja Cipra od bankrota moraju uključiti i privatni ulagači. Tako će sa svih privatnih računa na kojima se nalaze manji iznosi novca biti odbijeno 6,75 posto od ukupne svote. Vlasnici računa na kojima se nalazi preko 100.000 eura morat će se odreći gotovo desetine svog novca (9,9 posto). Gotovo trećina svih računa u ciparskim bankama je u vlasništvu osoba koje nisu ciparski državljani. Prvenstveno se radi o bogatim Britancima i Rusima.

Komentari (3)
Pogledajte sve

EU Vlada donosi štetne poteze kao i Hrvatska vlada i ministarstvo financija .

Ovim potezom su uništili Ciparske banke .

Pa tko će svoju lovu držati u banki ?

Pa logično je. Da je štediša za ušteđevinu kupio dionice, platio bi porez na dobit, porez na dividendu i prirez. A oni mislili lagodno živjeti sa ušteđevinom bez rizika i bez harača na kamate. Sad će Linić dobiti krila, he, he, ….. a mogle bi i banke propasti kad narod pohrli razročiti štedne uloge i spremiti ih u čarape, jastuke, dukate,… mislim da će se panika strelovito proširiti i na naše prostore

Mislim da je ovo nemoguće. Dakle netko štedi i odriče se svega i svačega, vozi na biciklu, loži na drva, taj mora sad dati svoje novce. A susjed koji je sve kupio na kredit, stalno je u birtiji i razbacuje se s novcima njemu nebi oduzeli stan i auto. Pa zar su i vani poludjeli, pa donose ovako loše odluke?

New Report

Close