Dodik na suđenju Karadžiću: Izetbegović kriv za rat

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. travanj 2013. u 12:46
Milorad Dodik Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u utorak je na Haaškom sudu svjedočio na suđenju svom prethodniku Radovanu Karadžiću.

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u utorak je na Haaškom sudu svjedočio na suđenju svom prethodniku Radovanu Karadžiću optuženom za genocid u BiH i poručio kako je za izbijanje rata u BiH kriv tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović koji je "želio vlast za sebe".

"Izetbegović nije imao političku većinu u državi i lažno se identificirao kao predsjednik BiH", kazao je Dodik u svjedočenju pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Dodik je tvrdio da je njegova Srpska demokratska stranka bila protiv razbijanja tadašnje Jugoslavije za razliku od Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice koja je i u parlamentu BiH "podržavala unilateralnu secesiju Hrvatske".

Dodik je tijekom rata bio zastupnik u skupštini BiH i svjedoči za Karadžićevu obranu.

Rekao da je SDA bila formirana kao prva nacionalna i nacionalistička stranka koja je svojim djelovanjem uporno pokušavala narušiti osjetljivu ravnotežu u BiH željom da preuzme u ruke upravljanje državom.

Karadžić je u zahtjevu za Dodikovim svjedočenjem naveo kako će taj svjedok pokazati da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio protjerivanje muslimanskog stanovništva s područja Republike Srpske.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici, progon nesrpskog stanovništa s područja BiH koja su trebala pripasti tzv. Velikoj Srbiji, višegodišnju opsadu Sarajeva i za uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Komentirajte prvi

New Report

Close