Digli se iz pepela i otjerali MMF prije roka

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2015. u 12:13
Foto: Thinkstock

Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je da je Island prije roka isplatio sva dugovanja toj međunarodnoj financijskoj instituciji.

MMF podsjeća da se Island oporavio poslije ekonomskog kolapsa prije sedam godina.

MMF je naveo da je Island otplatio posljednjih 332 milijuna dolara, čime je završio program kojim je spašen nakon što se 2008. tijekom financijske krize gospodarstvo te zemlje urušilo zbog kreditnog kraha.

Island je tada posudio 2,1 milijardi dolara koje,  a rok za vraćanje tog novca bio je 31. kolovoz 2016.

Islandska središnja banka navela je da je ranije vraćanje duga MMF-u znak uspjeha programa i efikasne suradnje s MMF-om, prenosi b92.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Laže se da Islanđani nisu htjeli vraćati kredite..Evo i ovoj primjer da vraćaju svoje obveze

Oni samo nisu htjeli vraćati tuđe kredite i odustali su od nametnute mantre da se proračunskim novcem spašavaju tuđi dugovi i obveze

A posebna se polemika vodi općenito o kreditima jer se radi na definiciji sound money-a…
Drugi problem je što današnji vjerovnici dobiju novac političkim dekretom ili multipliciraju novac političkim dekretom…

Vjerovnici bi morali zaraditi novac koji posuđuju ili investirati novac koji im je netko povjerio ali bez stvaranja ili multipliciranja novca iz ničega…

To je zato jer su lijepo izbacili banke i sterali ih u stečaj.

Čitaj, država nije spašavala banke i nije im priznala dug Nizozemcima i Britancima koji su uložili u poslove sumnjivih davanja kredita na hipotekama.

Sve se može kad se hoče, a sijanje iluzija da se kredite ne mora vračati mogu samo crveni iluzionisti.Posljedica toga je da su zemlje tih nakaza vraćene u prošlost za najmanje pola stoljeća.

New Report

Close