Dačić: Srbija nema iskrenih prijatelja na Zapadu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. travanj 2013. u 17:29
Ivica Dačić (Epa)

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u četvrtak da Srbija nema nijednog iskrenog prijatelja na Zapadu koji bi imao više razumijevanja za stajališta Beograda o najvažnjim pitanjima za regiju Balkana, izvijestili su beogradski mediji iz Pariza, gdje je Dačić u službenom posjetu.

Srbijanski premijer Ivica Dačić ocijenio je u četvrtak da Srbija nema nijednog iskrenog prijatelja na Zapadu koji bi imao više razumijevanja za stajališta Beograda o najvažnjim pitanjima za regiju Balkana, izvijestili su beogradski mediji iz Pariza, gdje je Dačić u službenom posjetu.

"Srbija nema nijednog iskrenog prijatelja na Zapadu, ne onog koji bi bio na našoj strani, nego onog tko bi imao više razumijevanja za naša stajališta o najvažnjim pitanjima koja muče regiju Balkana", istaknuo je Dačić novinarima nakon razgovora s francuskim premijerom Jean-Marc Ayraultom.

Dačić je ocijenio kako u takvoj situaciji Srbija ne može mnogo utjecati da njezina stajališta stignu do centara na Zapadu u kojima se donose odluke.

"To Srbiju dovodi u situaciju da se nalazi u živom pijesku, živom blatu i da svake godine tonemo sve dublje, jer nema načina da ono za šta se zalažemo dopre do svijesti onih koji danas odlučuju o Europskij uniji (EU) i nekim najvažnijim procesima u Europi, kaže Dačić.

Kako su danas prenijeli beogradski mediji, srbijanski je premijer, u Parizu istaknuo da je naišao na “veliko razumijevanje” francuskog premijera Jean-Marc Ayraulta kojeg je upoznao s tjekom dijaloga Beograda i Prištine u Bruxellesu i svime što je Beograd dosad učinio u približavanju stajališta o budućem položaju Srba na Kosovu i zaštiti njihovih interesa.

"Govorilo se da će oni (Priština i EU) nama ponuditi široku autonomiju za Srbe unutar Kosova – od toga nema ništa i mi sad imamo rok do utorka da se izjasnimo o tom prijedlogu. Dijalog se nema više o čemu voditi jer prištinska strana neće pomaknuti svoja stajališta", istaknuo je u Parizu predsjednik srbijanske vlade.

"Francuski premijer je obećao da će se Francuska zauzeti da Srbija što prije dobije datum (za početka pregovora o pristupanju EU), da Pariz apsolutno podupire Srbiju i stoji iza Sporazuma o strateškom partnerstvu i zainteresovani su da sve to pretočimo u realnu politiku”, rekao je Dačić nakon razgovora s francuskim premijerom, podsjetivši da "premijer Srbije sedam godina nije bio u Francuskoj, dok predsjednik Francuske od 2001. godine nije bio u Srbiji".

Također, Dačić je istaknuo da Srbiju i Francusku veže tradicionalno prijateljstvo kojeg je "nažalost, proteklih nekoliko desetljeća više bilo u udžbenicima iz povijesti nego u realnosti".

Premijer Srbije predvodi u Parizu srbijansko izaslanstvo koje će razgovarati s dužnosnicima i gospodarstvenicima Francuske.

Komentirajte prvi

New Report

Close