Crna Gora ostaje u rukama poduzetne obitelji Đukanović

Autor: Poslovni dnevnik , 18. listopad 2016. u 16:52
Turizam ostaje glavna gospodarska djelatnost u Crnoj Gori/FOTOLIA

Uz brojne afere u koje je umiješana Đukanovićeva obitelj i prijatelji, najsvježiji je primjer prodaja pomorskog lokaliteta Buljarica.

Crna Gora nastavit će sadašnji pravac razvoja jer je vrlo vjerojatno da će dosad vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) nakon izbora na kojima je dobila najviše, 41 posto glasova, bez puno problema uspjeti okupiti parlamentarnu većinu i osnovati novu vladu. Ne treba sumnjati da će joj na čelu opet biti "vječni" Milo Đukanović. Iako, u analizama izbornih rezultata crnogorski analitičari ukazuju na činjenicu da je i uz mogućnosti da DPS sa strankama manjina osnuje buduću vladu, DPS dobio zamjetno manju podršku birača u odnosu na ranije izbore, a da su pravi pobjednici izbora oporbene stranke. S druge strane, ocjenjuje se da je izborni rezultat prema kojem DPS može nastaviti s provođenjem svoje politike, pozitivan za euroatlantske integracije, jer će biti nastavljen put Crne Gore prema članstvu u NATO-u i Europskoj uniji.

Nadareni za biznis
Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje kaže za Radio Slobodna Europa da su građani pokazali kako žele promjene, ali i da se pokazalo da ta podrška još nije dovoljna da bi i DPS bio prisiljen ubuduće praviti veće ustupke i promijeni dosadašnji pravac djelovanja. "DPS jeste dobio većinu sa svojim tradicionalnim partnerima, ali treba istaknuti i da je ta većina daleko manja nego što je bila 2012. godine, ili na ranijim izborima, što je naravno i jedna vrsta opomene za sam DPS da treba značajnije i sadržajnije mijenjati svoj pristup i politiku, kao i kadrove", naglašava Uljarević. Kada je riječ o gospodarskoj politici nove vlade DPS-a gotovo je izvjesno da tu nikakvih promjena neće, niti može biti.

 

41posto

glasova dobio je Đukanovićev DPS na izborima

U dugim godinama Đukanovićeve vlasti stvoren je ustroj na naizgled pozitivnim načelima, koji su temelje na tržišnoj otvorenosti, privlačenju stranih investicija i privatizaciji državnih poduzeća, odnosno oslanjanju na turizam kao glavni gospodarski sektor. Međutim, u pozadini je stvorena čvrsto povezana mreža politike i poduzetništva, čije konce u rukama čvrsto drži neuništivi Milo, što je dovelo do nametanja klanovsko-obiteljskih interesa cijeloj državi.  Uz brojne afere u koje su umiješani Đukanovićevi prijatelji, stranačke kolege i obitelj, najsvježiji je primjer prodaja pomorskog lokaliteta Buljarica kod Petrovca, vrijednog više od 100 milijuna eura.

Naime, umjesto katarske kompanije, kako je rečeno javnosti, na natječaj za zakup milijuna kvadrata zemljišta uz more ponudu je dala istoimena kompanija s Kajmanskih otoka, koju vodi Maja Đurović, bivša zaposlenica crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT). Kako se otkriva list Dan, Maja Đurović je bliska prijateljica Đukanovićeve sestrične Emi­ne Ko­la­re­vić, plansku dokumentaciju za veliki turistički projekt na Buljarici izradila je tvrtka premijerovog brata Ace Đukanovića, a pravne poslove za ponuđača obavlja premijerova sestra Ana Đukanović. Sličnih slučajeva podilaženja obiteljskim računicama na račun javnih interesa u Crnoj Gori moglo bi se naći priličan broj jer su u užoj i široj obitelji Đukanović svi nadereni za biznis i poduzetništvo, k tome povezani u kumovsko-prijateljske veze sa značajnim brojem osoba spremnih na korištenje takve pogodnosti.

U NATO bez referenduma?
Pozitivna strana nove Đukanovićeve izborne pobjede je u tome što će sada vjerojatno konačno biti riješena dvojba u koji tabor pripada Crna Gora, američki – s ulaskom u NATO – ili ruski. Crna Gora će nakon izbora nastaviti put prema NATO-u i EU, smatra Branko Lukovac, bivši veleposlanik Crne Gore u Zagrebu. "Mislim da se nastavlja put Crne Gore prema euroatlantskim integracijama, da je realno očekivati da će se u sljedećih pola godine okončati ratifikacija u parlamentima članica NATO-a, a da će se potom vjerojatno u Skupštini Crne Gore donijeti odluka. Što se tiče EU, tu je posao prilično obiman – kako otvoriti i zatvoriti pojedina pregovaračka poglavlja. Izborni rezultat ništa neće poremetiti u tom smislu", kaže Lukovac. Rezultati parlamentarnih izbora pozitivno će utjecati na daljnje integracije Crne Gore u NATO savez, slaže se i predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera. Naime, kroz predizbornu kampanju, ali i ranije, postavljalo se pitanje hoće li odluka o članstvu Crne Gore u NATO-u biti donesena u parlamentu ili na referendumu. Sada je, novom Đukanovićevom pobjedom, to pitanje vjerojatno dobilo odgovor. 

Poslovi s građevinskim zemljištem

Kriminal DPS-a otvorio vrata pobjedi oporbe u Budvi
Nakon 11 godina vlasti u Budvi vladajući DPS izgubio je vlast u za razvoj turizma ključnom crnogorskom gradu.  Posljedica je to, prije svega, velike korupcijske hobotnice koja je u prijestolnici turizma, kako u Crnoj Gori zovu Budvu, proširila pipke posvuda, dok je "glava" bila smještena u vlasti DPS-a. Oporbene stranke u Budvi poglasile su pobjedu, navodeći da četiri izborne oporbene liste imaju ukupno 18 vijećnika od 33 koliko broji lokalni parlament. Dosadašnji gradonačelnik Budve i nositelj liste DPS-a Srđa Popović rekao da "oš ništa nije gotovo", tj. da još niisu izgubili vlast, jer nisu prebrojani glasovi s tri izborna mjesta, najjače oporbene stranke Demokratska Crna Gora i Demokratski Front, koje su osvojile po sedam viječničkih mandata, nisu krile oduševljenje.. Budva je za DPS izgubljena prije svega zbog Svetozara Marovića, jednog najviših dužnosnika DPS-a, koji je bio uhićen pod sumnjom za gradnju i podjelu stambenog i poslovnog prostora u TQ Plaza, gradnju platoa za glazbene manifestacije na Jazu i transakcije s građevinskim zemljištem na Prijevoru iznad Jaza, što je proračun općine Budva stajalo više od 12 milijuna eu.ra. Marović je kasnije podnio ostavku na sve funkcije u DPS-u, želeći, kako su navodili mediji, sa stranke skinuti kolektivnu odgovornost za kriminalna događanja u Budvi. Ali, ni to nije pomoglo DPS-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close