Na tržište plasirano prvo poslijeratno računalo proizvedeno u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 19. srpanj 2017. u 22:00
Foto: PD

Računalo Craidd plod je bosanske pameti i važan tehnološki iskorak te zemlje u svijet IT tehnologija. Na velškom jeziku craidd znači jezgra, odnosno temelj.

Gračanička tvrtka Tring na tržište je plasirala prvo poslijeratno računalo proizvedeno u BiH. Računalo je već našao široku primjenu, a do kraja godine prve količine, ugrađene u druge komponente, mogle bi krenuti i u izvoz, izvijestila je Federalna TV.

Računalo Craidd plod je bosanske pameti i važan tehnološki iskorak te zemlje u svijet IT tehnologija. Na velškom jeziku craidd znači jezgra, odnosno temelj.

Tvrtka Tring započela je rad prije 15 godina, danas je vodeći bh. proizvođač fiskalnih kasa. Veliki izazov za 35 zaposlenih, od čega je polovina visokoobrazovanih, bila je ideja da se vlastitim snagama proizvede kompletno računalo i ugradi u gotove proizvode umjesto onoga iz uvoza. “To računalo je dimenzija 65 puta 35 milimetara na kojem je smješteno oko 200 komponenti. Samo računalo, od postanka ideje, bio je veliki izazov za naš razvoj i poslije za proizvodnju”, kaže direktor proizvodnje Elmir Dedić.

 

200 komponenti

ima prvo poslijeratno 
bh. računalo

Kompletno računalo proizvedeno je u Gračanici. “To je standardno računalo s jednom gigom RAM-a, sa dual core procesorom, s memorijom od četiri gigabajta koja se može povećavati, sa utorom za SD karticu. Računalo koje ima veoma široku primjenu“, dodaje Dedić.

Računalo je pažljivo testirano. Počela je serijska ugradnja u fiskalne kase, ali i plazma TV prijemnike čime se oni pretvaraju u pametne, takozvane Smart televizore. Ovi uspjesi, otvaraju i nove mogućnosti. “U strategiji naše firme imamo u planu i izvoz u zemlje regiona i šire. Imamo nekih upita, ali krenut ćemo prvenstveno sa zemljama koje su nam bliže”, najavljuje Dedić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

moj laptop ima 1gb rama minus grafička memorija.. windows xp intel dual core 80 gb hard disk.. ušao u 11. godinu svakodnevnog rada od 10 sati dnevno u prosjeku…jednom riječju- superkompjuter..

jedino što nije bosanski 🙂

Bogami, sa 1gb rama nema bas tako siroku primjenu. Nisam cak siguran mozes li browser na tome otvorit.
Koji smjesan clanak. Sklopili racunalo pa pisu da je proizvedeno u BH

New Report

Close