Cijelo selo postaje hotel: Nekadašnji restoran biti će recepcija, trg predsoblje, kamene kućice hotelske sobe…

Autor: Poslovni.hr , 14. listopad 2018. u 13:18
Foto: Getty Images

Ukoliko sve krene prema planu, planirana je i rekonstrukcija ostalih stvari, poput nekadašnje pekare i starog mlina.

Corippo, maleno živopisno selo koje se smjestilo u švicarskim Alpama, po mnogočemu je posebno. Za početak, radi se o autonomnoj zajednici koja ima i načelnika, a u gradskom vijeću ukupno sjede tri zastupnika. Ništa čudno, ako znamo da je ukupan broj stanovnika u selu – 12, što je „znatno“ opadanje u odnosu na dvije godine prije, kad je Corippo naseljavalo 14 duša, piše punkufer.

Kad je selo postalo „neovisno“, još u 19. stoljeću, u njemu je živjelo 300 stanovnika. Ipak, kao i mnoga slična alpska sela, vremenom je populacija počela rapidno padati, s obzirom da su mlađe generacije krenule seliti u urbana područja u potrazi za obrazovanjem i boljim životom. Danas ovdje žive samo najstariji, pa je tako od „dvanaest žigosanih“ zaposlen samo gradonačelnik, dok su drugi umirovljenici, prosječne starosti 75 godina. Uskoro, uvjereni su – Corippo će nestati.

Kako bi spriječili takav scenarij, i ne dozvolili da ovo selo postane selom duhova, lokalna neprofitna organizacija „Fondazione Corippo 1975“ donijela je plan za spas – cijelo selo pretvorit će se u turističko naselje!

Projekt pod nazivom „Albergo (hotel) Corippo“ inspiriran je sličnim konceptom koji je već primijenjen u nekim talijanskim selima, ali ovo je prvi put da ga se pokušava uvesti i u Švicarskoj. Tako će uskoro u mjestu gdje sada ima 60 praznih kuća, nekadašnji restoran na glavnom trgu postati recepcija, a trg će se pretvoriti u „predsoblje“ iz kojeg će se ulicama (hodnicima) stizati do jedne od 60 kamenih kućica (hotelskih soba).

Nadalje, planirane su i dodatne usluge, poput prijevoza, razgledavanja, turističkih tura, posjeta okolici, ali i – škole kuhanja. Ukoliko sve krene prema planu, planirana je i rekonstrukcija ostalih stvari, poput nekadašnje pekare i starog mlina.

U svakom slučaju, s radovima se već krenulo, pa je krajem srpnja ove godine otvorena i prva smještajna jedinica – Casa Arcotti. Ostali objekti polako se uređuju, a veliko otvorenje planirano je za 2020. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close