Budva blokira imovinu Rusa

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2018. u 22:00
Nije isključena ni prodaja nekretnina zbog neplaćenog poreznog duga

Mnogi vlasnici godinama ne dolaze u Crnu Goru, a nerijetko izdaju stanove i pokušavaju prodati nekretnine.

Općina Budva stavila je hipoteku na više od 100 stanova i poslovnih prostora kako bi osigurala da će naplatiti porezni dug od vlasnika – Rusa, Ukrajinaca i državljana drugih republika bivšeg Sovjetskog saveza, pišu Vijesti.

U lokalnoj upravi tvrde da je to bio jedini način da se osiguraju da dugovanja neće zastariti, a vlasnike do čijih adresa je u većini slučajeva bilo nemoguće doći, natjerati da plate porez na nekretnine. Većinom je riječ o dugovima od po nekoliko tisuća eura. U lokalnoj upravi tvrde da nakon donošenja rješenja poštom obaviještavaju sve vlasnike nekretnina na području općine da izmire obveze.

 

2 tisuće

nekretnina imaju građani zemalja bivšeg SSSR-a u Crnoj Gori

"Dosta vlasnika ima adresu u Rusiji, zato im je jako teško uručiti rješenja, a samim tim i naplata ide teže", kazao je za Vijesti tajnik za financije Petar Odžić. On ne isključuje mogućnost da će biti prisiljeni primijeniti i zakonom predviđene mjere izmirenja poreznih potraživanja – prodaju nekretnina. "Zbog otežanih uvjeta naplate poreza koju imamo za ove inozemne državljane, možda će u budućnosti dolaziti i do prodaja nekretnina radi naplate duga.

Za crnogorske državljane porezna potraživanja naplaćujemo putem javnih izvršitelja, što kod drugih nije moguće". Prema Odžićevim riječima, lani je ostvarena veća naplata poreza u postocima, ukupno 17 milijuna eura, ali još ima dosta prostora za poboljšanja u evidentiranju objekata i prinudnoj naplati.

"Naplata poreza je na vrlo zadovoljavajućoj razini. Nitko nije izbjegao primjenu pravnih lijekova – zaključak o prinudnoj naplati, hipoteku ili blokadu računa. To je rezultiralo da i uz 30 posto manji razrez imamo izvrsnu naplatu. Već sada možemo reći da će u 2018. biti rigoroznija prinudna naplata fizičkim osoba preko izvršitelja, a pravnim preko blokade računa". Građani država bivšeg Sovjetskog saveza vlasnici su više od 2000 nekretnina na području Budve. Mnogi od njih godinama ne dolaze u Crnu Goru, a nerijetko izdaju stanove i pokušavaju prodati nekretnine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close