Bruxelles i London na pragu dogovora o PDV-u na tampone

Autor: Tomislav Pili , 22. ožujak 2016. u 15:59
Britanija želi ukinuti oporezivanje ženskih higijenskih proizvoda/Thinkstock

Akcijskim planom EK-a koji će biti sutra usvojen omogućit će se dvije opcije za primjenu sniženih stopa PDV-a, uključujući i tampone.

Velika Britanija uskoro bi mogla izboriti pravo da ženski higijenski proizvodi budu oslobođeni plaćanja PDV-a kao što je to već slučaj s muškim proizvodima. Britanska vlada prošloga je tjedna nakon povratka premijera Davida Camerona iz Bruxellesa objavila kako je "korak bliže dokidanju poreza na tampone".

Radi se o jednom od omiljenih argumenata britanskih euroskeptika koji Europsku uniju optužuju za seksizam jer se na ženske higijenske proizvode, poput tampona i uložaka, u Britaniji naplaćuje PDV od pet posto dok su muški proizvodi, poput britvica za brijanje, oslobođeni tog nameta. 

 

20posto

najniža je stopa PDV-a na ženske proizvode u većini EU-a

Seksizam u EU
Cameronova vlada do sada je tvrdila kako želi ukinuti "porez na tampone", ali su joj ruke vezane europskim pravilima. Međutim, u pojašnjenju koji je Poslovni dnevnik zatražio od Europske komisije stoji kako europska pravila o PDV-u nisu nametnuta od Bruxellesa već su rezultat dogovora, odnosno jednoglasne odluke države članice. "Suprotno nekim medijskim izvještajima, tamponi spadaju u proizvode na koje se mogu primijeniti snižene stope PDV-a.

Velika Britanija može primijeniti sniženu stopu PDV-a od pet posto na higijenske proizvode, umjesto standardne stope od 20 posto. To je moguće zbog fleksibilnosti ugrađene u Direktivu o PDV-u. Zemlje članice, uključujući i Veliku Britaniju, tijekom pregovora o Direktivi dogovorile su popis proizvoda/roba na kojima se mogu primijeniti snižene stope", ističe glasnogovornik EK-a. Prema trenutnim pravilima, države članice ne smiju primjenjivati nultu stopu PDV-a na određeni proizvod osim ako se sve druge članice s time ne slože, dodaju iz Bruxellesa.

Iznimke i u Irskoj
"Nulte stope su iznimka i protiv su opće prihvaćenih načela o PDV-u. Većina država članica primjenjuje poreznu stopu od 20 posto ili više na higijenske proizvode poput tampona. Ovaj tjedan ćemo utvrditi dvije opcije koje će državama članicama dati više slobode u primjeni sniženih stopa PDV-a", ističu iz Europske komisije. Prema njihovim podacima, uz Veliku Britaniju još jedino Irska ima nultu stopu PDV-a na higijenske proizvode. To odstupanje je odobreno Irskoj tijekom pregovora o direktivi o PDV-u jer je Irska imala nultu stopu na tampone prije negoli je ova direktiva stupila na snagu, pojašnjavaju iz EK.

Prema tvrdnjama hrvatske Porezne uprave, na ženske i muške higijenske proizvode primjenjuje se puna stopa PDV-a od 25 posto. Međutim, cijela priča oko oporezivanja tampona trebala bi ovoga tjedna dobiti svoj epilog. Akcijski plan Europske komisije o PDV-u – koji bi trebao biti sutra usvojen – sadržavat će dvije opcije za snižene i nulte stope između kojih će članice moći birati, tvrde iz EK. "Obje opcije omogućuju dodatnu fleksibilnost za primjenu sniženih stopa, uključujući i na proizvode kao što su tamponi", zaključuju iz EK. 

Komentirajte prvi

New Report

Close