Britanci ulažu 100 mil. eura u Imlek, Bambi i Knjaz Miloša

Autor: Poslovni dnevnik , 24. travanj 2015. u 15:17
Imlek posluje u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Makedoniji te otkupljuje mlijeko od nekoliko tisuća srpskih kooperanata/PD/FOTOLIA

Robert Knorr, partner u fondu Mid Europa Partners, rekao je da novac za daljnja ulaganja neće biti problem.

Britanski investicijski fond Mid Europa Partners, novi vlasnik tri velike srpske prehrambene komapnije, Imleka, Bambija i Knjaza Miloša u sljedećih tri do pet godina uložit će 100 milijuna eura, rečeno je na predstavljanju fonda.

Mid Europa Partners je nedavno za 575 milijuna eura kupio Danube Foods Group, u čijem sklopu su poslovale te tri kompanije i dvije mljekare u Makedoniji i Republici Srpskoj. Sada će te kompanije poslovati u sklopu holdinga Moji brendovi.  Novi vlasnik želi da Imlek, Bambi i Knjaz Miloš postanu regionalni lideri, a to će se postići, kako su rekli, novim ulaganjem, širenjem, unaprjeđivanjem brendova i inovacijama, što će dovesti i do novih radnih mjesta. Prema riječima Andreja Jovanovića, generalnog direktora Mojih brendova, cilj je da Imlek, Bambi i Knjaz Miloš "postanu ozbiljne europske kompanije".  Robert Knorr, partner u fondu Mid Europa Partners, rekao je da novac za daljnja ulaganja neće biti problem, odnosno da kapital neće biti ograničavajući faktor u daljnjim planovima Imleka, Bambija i Knjaza Miloša.

 

25tisuća

tona konditorskih proizvoda godišnje proizvede Bambi

"Imamo dodatan kapital i dostupne kredite za širenje, unaprjeđenje kompanija, nove strojeve i inovacije", rekao je Knorr. Prema njegovim riječima, fond želi otkupiti dionice malih deoničara u tri kompanije koje je preuzeo.  Ilija Šetka, generalni direktor Imleka, kompanija koja posluje u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Makedoniji te otkupljuje mlijeko od nekoliko tisuća srpskih kooperanata, izjavio je da će prioritet Imleka biti daljnji razvoj brendova i ulaganju u kvalitetu. Bojan Radun, novi generalni direktor Bambija, najvećeg srpskog konditora, rekao je kako je cilj te kompanije da postane regionalni lider kada je riječ o konditorskim proizvodima.

"Potrošači su pet godina zaredom glasali za Plazma keks kao omiljeni brend", rekao je Radun, dodajući da planiraju akvizicije u regiji. Miloš Stojisavljević, generalni direktor Knjaz Miloša, najvećeg srpskog proizvođača mineralnih voda, koji proizvodi između 17i 24 tisuće litara prirodne mineralne vode na sat, rekao je da i ta kompanija u sljedećem razdoblju planira ulaganja.  "Imamo jaku poziciju u Srbiji, gdje smo lideri u proizvodnji flaširane vode, a regionalno širenje će poboljšati naš plasman", rekao je Stojisavljević. 

Razvoj Bambija

Od 37 do 1000 radnika

Konditorska kompanija Bambi razvijala se više od četrdeset godina od malog pogona u Požarevcu, u kojem je radilo 37 radnika i gdje je godišnja proizvodnja iznosila 167 tona konditorskih proizvoda, do kompanije koja u svojim tvornicama u Požarevcu i Vršcu proizvodi godišnje više od 25.000 tona konditorskih proizvoda. Bambi danas zapošljava više od tisuću radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close