Bill Gates opet najbogatiji na svijetu

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2014. u 09:32
Gates je težak 76 mlrd. dolara/REUTERS

Kako je pokazao 28. godišnji popis milijardera Forbesa imetak Billa Gatesa težak je 76 milijardi dolara.

Osnivač Microsofta Bill Gates ponovno je najbogatiji čovjek na svijetu. Kako je pokazao 28. godišnji popis milijardera Forbesa imetak Billa Gatesa težak je 76 milijardi dolara, dok je Carlos Slim Helu koji je četiri prijašnje godine bio na vrhu te ljestvice pao na drugo mjesto s bogatstvom od 72 milijarde dolara.

Na Forbesovom popisu ove se godine nalazi rekordnih 1645 milijardera, što je popriličan rast u odnosu na lanjskih 1426 milijardera, a njihovo procijenjeno bogatstvo ukupno vrijedi 6,4 bilijuna dolara dolara. Ove godine ima i 268 novih dvoznamenkastih milijardera, a po prvi put je granica za ulazak među 20 najbogatijih ljudi na svijetu podignuta na 31 milijardu dolara.Na ovogodišnjoj listi se nalazi i najveći broj žena ikada, kojih sada ima 25 posto više nego lani, odnosno ukupno 172 milijarderke. Najbolje plasirana je i ove godine Christy Walton, jedne od vodećih dioničarki američkog maloprodajnog diva WalMarta, čije bogatstvo je procijenjeno na 36,7 milijardi dolara.

Lani je pak najviše bogatstvo povećao osnivač Facebooka, čiji je imetak porastao za 15.2 milijarde, na 28,5 milijardi dolara.Zahvaljujući tehnološkom bumu i jakoj burzi, najviše bogataša dolazi iz SAD-a, i to njih 492. Slijede ih Kinezi gdje ima 152 milijardera, dok ih je u Rusiji 111. Međutim bogatstvo se širi i na na druga, donedavno nezamisliva mjesta. Tako se na popisu po prvi put nalaze milijarderi iz Tanzanije, Alžira, Litve i Ugande. Štoviše, Nigerijac Aliko Dangote prvi je Afrikanac koji je prikupio imetak veći od 25 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close