BiH skupo plaća nezaposlenost mladih

Autor: Tomislav Oharek , 26. rujan 2013. u 22:00
Ne očekuju poboljšanje prije 2016. Godine/P. G./PIXSELL

Osim nezaposlenosti mladih koja je nadomak 60 posto velik problem u BiH je i odljev mozgova.

BiH godišnje gubi oko 400 milijuna KM, odnosno dnevno više od milijun KM, zbog visoke stope nezaposlenosti mladih, rekao je član delegacije Parlamentarne skupštine BiH Krstan Simić na sastanku Odbora za ekonomske poslove Srednjoeuropske inicijative (CEI) održanom u srijedu u Budimpešti.

Simić je pojasnio da visoka stopa nezaposlenost mladih utječe na pad potrošnje zbog nedostatka prihoda, kao i na smanjenje osnovice za doprinose, jer manji broj osoba privređuje, javlja Srna."Potrebno je uzeti u obzir i odljev mozgova, jer se za BiH stvara šteta prouzrokovana odlaskom kvalitetnog kadra, kao i neostvarenom dobiti u vezi sa navedenim kadrom, koji će biti zaposlen i iskorišten negdje drugdje", rekao je Simić, govoreći o temi "Nezaposlenost mladih u državama CEI-ja: izazovi i odgovori" na sastanku Odbora koji se održava u okviru godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine CEI-ja. On je naveo da je gotovo 75 milijuna mladih ljudi trenutno nezaposleno u svijetu.

"Uz sadašnji stupanj ekonomskih aktivnosti na globalnoj razini, stručnjaci ne predviđaju poboljšanje situacije do 2016. godine, što stavlja dodatni pritisak na mlade ljude, jer će morati sami pokazati znatno više inicijative. Sustav im sve teže i sve manje pomaže", naglasio je Simić.Prema njegovim riječima, rastući je broj članica EU u kojima je stopa nezaposlenosti mladih prešla 30 posto, u pojedinim od njih čak i 40 posto, dok je u BiH stopa nezaposlenosti mladih sve bliža 60 posto.

"Visoka razina nezaposlenosti mladih ima trajno negativne posljedice po ekonomiju. Konkretno, visoka stopa nezaposlenosti mladih od 25 stoji ekonomiju određene države između 0,5 i jedan posto bruto domaćeg proizvoda godišnje", naveo je Simić. On je istaknuo da postoji lepeza mjera koje vlade moraju preduzeti, a koje se, prije svega, odnose na otvaranje novih radnih mjesta putem makroekonomskih razvojnih politika, najvažnijeg elementa poboljšanja situacije nezaposlenih mladih.

Komentirajte prvi

New Report

Close