BiH poduzetnici traže novi Zakon o PDV-u

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2017. u 21:59
Dug za PDV u BiH dosegnuo je oko 1,5 mlrd. kuna/Duško Jaramaz/PIXSELL

Više od 30.000 potpisa za inicijativu udruge Kult.

Više od 30.000 poduzetnika iz Bosne i Hercegovine traži izmjene Zakona o PDV-u, spasilo bi ih, kako navode, plaćanje poreza po naplaćenoj fakturi, javlja Indikator.ba.  

Usto, ne bi morali dizati kredite zbog izmirenja te obveze prema državi i lakše bi opstali na tržištu.  Zato su podržali inicijativu udruge Kult, koje je tražilo da se usvoji praksa iz 22 zemlje Europske unije. Nju je u skupštinsku proceduru ubacio zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović, koji se nada da će joj parlamentarni put na kraju biti uspješan.  "Hoće li se više voditi računa o tome da proračuni budu puni i da se od poduzetnika uzme novac, ili da se otvaraju nova radna mjesta i da se na taj način ojača proračun, nisam siguran", naveo je Magazinović, izvještava ATV.

 "Trenutno se u BiH porez na uslugu mora platiti bez obzira je li ona naplaćena. Država ne pita poslodavce imaju li oni imaju dužnike i mogu li ih platiti", kažu u Kultu. "Neminovno je da će BiH morati biti dio europskog sustava, s obzirom na naš proces pridruživanja Europskoj uniji. Zašto to ne bi bilo i ranije, kao što su to uradile i susjedne zemlje", kaže Ajka Baručić iz Kulta.  Podaci pokazuju da je dug za PDV u BiH dosegnuo 366 milijuna maraka (oko 1,5 mlrd. kuna), iako je uspješnost naplate čak 70 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close