Arapi grade pet tvornica stočne hrane

Autor: Rato Petković / VLM , 04. veljača 2013. u 22:00
Mlađan Dinkić, srpski ministar gospodarstva

Vlada svim silama želi povećati izvozne kapacitete kako bi povećala rast BDP-a.

Al Dahra, kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, izgradit će u Srbiji pet tvornica za proizvodnju stočne hrane, nakon što preuzme 80% vlasništva u osam tamošnjih poljoprivrednih kombinata.

Al Dahrina investicija u poljoprivredu iznosit će više od 200 milijuna eura, a komercijalni ugovor trebali bi biti zaključeni nakon sklapanja međudržavnog sporazuma Srbije s UAE ovog mjeseca, što će dati pravni temelj za prodaju većinskog vlasništva emiratskoj kompaniji. U prošlotjednom razgovoru srpskog ministra gospodarstva Mlađana Dinkića s predstavnicima Al Dahre konstatirano je kako Srbija ima zemlju, vodu i radnu snagu, a emiratska kompanija dovoljno kapital za obnavljanje proizvodnja u propalim kombinatima. Proizvedeni viškovi plasirat će se na strana tržišta na koja Al Dahra godišnje izvozi prehrambene proizvode vrijedne 800 milijuna dolara.

Kompanije iz UAE zainteresirane su i za otvaranje banke, najam Luke Pančevo kao i ulaganje u vojnu industriju.Sporazum s UAE samo je dio pojačanih napora vlade da u Srbiju dovede što više stranih ulagača kako bi ojačala gospodarstvo i osposobila ga da ove godine ostvari rast BDP-a od barem dva posto. Inače, izvoz Srbije lani je povećan za 4,7% a ukupna vrijednost prodane robe iznosi 8,84 milijarde eura.U posljednje vrijeme pojačan je interes inozemnih tvrtki za ulaganje u zamrle srpske tvornice stakla nakon otkrića velikih rezervi kvarcnog i silicijskog pijeska, glavnih sirovina u proizvodnji stakla. Prema riječima Gorana Rodića, tajnika Odbora za građevinarstvo Privredne komore Srbije obnovom proizvodnje Srbija bi u zemlje regije godišnje mogla izvoziti staklo vrijednoi 80 mil. eura.

Pomoć Tigru

Injekcija od 1,8 mil. eura

U cilju povećanja izvoza, što je imperativ srpskog gospodarstva kako bi se prikupila sredstva za vraćanje dugova, srpska vlada je odlučila s 1,8 milijuna eura pomoći kompaniji Tigar da prebrodi postojeći manjak obrtnih sredstava, kako bi realizirala ovogodišnji izvozni program vrijedan 65 milijuna eura. Tigar je među tvrtkama koje većinu proizvodnje plasiraju na strana tržišta. Osim standardne gumene obuće usvojena je proizvodnja obuće za vatrogasce, lovce i šumare.

Komentari (2)
Pogledajte sve

u HR bi Tigar već odavno bio zatvoren, a ljudi na burzi…

Hrvatska vlada sama investira u infrastrukturu. To će generirati budući rast, a ne investicije u realno gospodarstvo i proizvodnju.

New Report

Close