Amerikanci preuzimaju upravljanje vojnom industrijom FbiH

Autor: Poslovni dnevnik , 15. prosinac 2013. u 22:00
G. K. / PIXSELL

Potpisat će se ugovor o najmu s Howell Machine na razdoblje od 10 godina pri čemu će Vlada FBiH ostati većinski vlasnik.

Američka kompanija Howell Machine preuzet će upravljanje tvornicama s područja Federacije Bosne i Hercegovine koje proizvode streljivo i različitu vojnu opremu. Naime,  u petak u Sarajevu je potpisan Memorandum o razumijevanju i strateškom partnerstvu između Vlade Federacije BiH i američke kompanije Howell Machine u području proizvodnje, razvoja i prometa naoružanja i vojne opreme.

U ime Vlade FBiH potpisali su premijer Nermin Nikšić i ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj te David Howell predsjednik i vlasnik kompanije Howell Machine. Ministar Trhulj je izjavio da je u protekle tri godine napravljen značajan iskorak u razvoju namjenske proizvodnje u FBiH čiji je obujam povećan s oko 40 miljuna KM u 2010. na 160 do 200 milijuna KM, koliko se očekuje u 2013., što je daleko više u odnosu na planove utvrđene strategijom razvoja namjenske industrije. “Zaključili smo da za novi iskorak treba naći strateškog partnera koji će donijeti nove tehnologije i nove načine upravljanja namjenskom industrijom”, istakao je Trhulj. Rješenja je pronađeno u strateškom partnerstvu s kompanijom Howell Machine koja je u BiH prisutna više od godinu dana i ima ugovore s tvrtkama Igman i Unis Ginex koji su značajno doprinijeli razvoju tih kompanija.

Sljedećih mjeseci potpisat će se ugovor o najmu s Howell Machine na razdoblje od 10 godina pri čemu će Vlada FBiH ostati većinski vlasnik, a američka kompanija će upravljati tvrtkama Igman, Unis Ginex, Binas, PRETIS i Zrak. David Howell, predsjednik i vlasnik kompanije Howell Machine, izjavio je da je namjera njegove grupe raditi s BiH tvornicama i njihovim menadžementom da bi ih upoznali s drugačijim načinima poslovanja vezano uz predstavljanje proizvoda na velikom američkom i na međunarodnom tržištu.

Howell Machine, sa sjedištem u Lewistonu u državi Idaho, bavi se proizvodnjom, razvojem i prometom naoružanja, vojne opreme i drugih proizvoda odbrambenih tehnologija. Na tržištu Bosne i Hercegovine tvrtka je najveći pojedinačni kupac proizvoda iz proizvodnih programa namjenske industrije Federacije BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close