Amerikanci kupili Merkurove trgovačke centre za 100 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2019. u 06:33
Stari Merkur u stečaj je odvelo neuspješno menadžersko preuzimanje
, Foto: PD

Fond LCN Capital Partners iz New Yorka postao je vlasnik 15 od 23 centra.

Dok kompanija Merkur bilježi sve bolje rezultate, prodani su njihovi trgovački centri. U Ljubljani, Mariboru, Celju, Kopru, Velenju i drugim većim slovenskim gradovima, ukupno petnaest Merkurovih trgovačkih centara dobilo je novog vlasnika.

Kupio ih ju američki fond LCN Capital Partners, koji je prema informacijama portala Siol.net za njih platio 100 milijuna eura. Fond, koji upravlja sredstvima od dvije milijarde dolara, odnedavno je vrlo aktivan na europskom tržištu.

Podjela na dvije kompanije

Promjena vlasnika Merkurovih trgovačkih centara dogodila se u tišini, iako je riječ o jednom od najvećih nekretninskih poslova u Sloveniji do sada. Vrijednost kupoprodaje također je usporediva s nedavnom prodajom Mercatorovih centara, koje je kupila austrijske Supernova za 116 milijuna eura.

 

230milijuna

eura prihoda ostvario je prošle godine Merkur

Do sada su Merkurovi trgovački centri bili u vlasništvu američkog fonda HPS Investments Partners, koji je 2017. također preuzeo i trgovinsku djelatnost Merkura. Sporazum između fondova, koji imaju sjedište u New Yorku i urede udaljene manje od kilometra, formalno je dovršen prije nekoliko tjedana. Time je novi vlasnik preuzeo 15 od ukupno 23 Merkurova trgovačka centra. Prošle godine Merkur je ostvario nešto više od 230 milijuna eura prihoda. To je daleko od onoga što je postizao prije krize i neuspješnog menadžerskog preuzimanja Bine Kordeža, što je stari Merkur i odvelo u stečaj. Nastale su dvije tvrtke, Merkur Trgovina i Merkur Nekretnine, a u srpnju 2017. američki HPS Investment Partners otkupio je trgovačku djelatnost iz stečajne mase starog Merkur za 28,5 milijuna eura.

Zadovoljni poslovanjem

Gotovo istodobno, s Hetom, lošom bankom bivše Hypo banke, potpisali su ugovor o kupnji 13 trgovačkih centara u kojima Merkur Trgovina i danas posluje. Za njih su platili 49 milijuna eura, što je bilo daleko više od očekivanog. Fond je, prema informacijama portala, također bio zainteresiran za kupnju pet trgovačkih centara, koji su sada u rukama Merkura Trgovina. Međutim, njihov većinski vlasnik DUTB, neće za njih više aktivno tražiti kupce, jer je zadovoljan poslovanjem. Nakon manje od dvije godine, HPS Investments Partners sklopio je tako ugovor o prodaji vrijedan 100 milijuna dolara s kojim lako vratili početno ulaganje i dobro zaradili.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Dajte se odlučite jesu li trgovine prodane za 100 milijuna eura ili dolara?!

New Report

Close