Agrokor u Srbiju dosad investirao 614 milijuna eura

Autor: Danijela Jozić / VLM , 05. veljača 2013. u 22:00
Na srbijanskom tržištu Todorićeve tvrtke ostvare 800 mil. eura godišnjeg prometa/PIX

Prema podacima njemačkog NALED-a o stranim ulaganjima u Srbiji najveći ulagač je norveški Telenor dok je Agrokor na 5. mjestu.

Tijekom proteklih 12 godina u Srbiju je 150 najznačajnijih stranih investicija donijelo 15,96 milijardi eura, a najviše je ulagača na to tržište došlo iz Njemačke.

Podaci su to njemačkog Nacionalnog saveza za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Kako prenosi Tanjug, najveći broj ulaganja bilježi automobilska industrija (21), prehrambeni sektor (18), bankarstvo i osiguranje (15), te građevnska industrija (10). Riječ je o prvoj objedinjenoj bazi podataka koju je izradio NALED-ov ured u Beogradu. Financijski gledano najveća investicija je i dalje ona norveškog Telenora koji je uložio 1,6 milijardi eura (kupili su bivši Mobi63), zatim slijedi Gazpromnjeft sa 947 milijuna eura (preuzeli Naftnu industriju Srbije), te talijanski Fiat koji je u tvornicu automobila u Kragujevcu dosad uložio 940 milijuna eura. Nakon toga slijedi belgijska Delhaize grupa, koja je od Delta holdinga prije nekoliko godina za 933 milijuna eura preuzela maloprodaju Maxi. Vrlo visoko plasirana su i ulaganja hrvatskog Agrokora Ivice Todorića, ukupno iznose 614 milijuna eura. Riječ je o akvizicijama tvornice smrznute hrane Frikom, tvornice ulja Dijamant te ulaganje u trgovački lanac Idea.

Promet koji Agrokorove tvrtke ostvare na srbijanskom tržištu iznosi oko 800 milijuna eura godišnje. Nakon Agrokora, na listi ulagača u Srbiju slijedi duhanska multinacionalka Philip Morris sa investiranih 611 milijuna eura u tvornicu u Nišu. Mobilkom Austria, koji je 2007. godine kupio licencu za mobilnu telefoniju u Srbiji, na tom je tržištu dosad investirao 570 milijuna eura. Po pola milijarde eura su u Srbiji uložili investicijska kuća Salford (u čijem su vlasništvu prehrambene tvrtke Bambi, Knjaz Miloš te mljekarska industrija Imlek), zatim Eurobanka, slovenski trgovački lanac Mercator te austrijska Raiffeisen banka. Gledano prema zemljama porijekla, najviše je ulagača u Srbiju stiglo iz Njemačke (30), Austrije (23), Italije (18), Slovenije (16) i Francuske (12). Po zemljama na prvom je mjestu Italija sa uloženih skoro dvije milijarde eura, zatim Austrija (1,9 milijardi eura), Norveška (1,6 milijardi eura), Belgija (1,5 milijarde eura) i Grčka (1,23 milijardi eura). 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bata Todor radi posao [emo_beztona]

New Report

Close