Adria kupila Darwin Airline

Autor: Poslovni dnevnik , 08. kolovoz 2017. u 22:00
Adria je usmjerena na jugoistočnu i srednju Europu

Darwin svojim zrakoplovima povezuje Lugano u južnom švicarskom kantonu Ticino s Zürichom.

Slovenska zrakoplovna tvrtka Adria Airways prošlog mjeseca kupila je 99,1-postotni udio švicarskog zračnog prijevoznika Darwin Airline. Švicarski zrakoplovni prijevoznik sada posluje pod nazivom Adria Airways Switzerland, piše portal exyuaviation.com, koji također navodi da je vrlo vjerojatno kako će švicarska prijevoznička kompanija dobiti izgled letjelica Adria Airwaysa, a njegovi zaposlenici nove uniforme. Vozni red nadopunit će slovenski vlasnik.

Adria Airways je prije svega usmjeren na jugoistočnu i srednju Europu, dok je švicarska tvrtka fokusirana na srednju Europu i jugozapad kontinenta, što otvara mogućnosti za međusobno nadopunjavanje. "Slovenska zrakoplovna tvrtka će švicarskom regionalnom zrakoplovnom prijevozniku puno bolje odgovarati nego njegov prijašnji partnera Etihad Airways", rekao je prvi čovjek švicarske kompanije iz Lugana Heinrich Ollendiek, koji je ranije bio glavni financijski direktor Adria Airwaysa.

Bolji partneri od Etihada
Tri godine prije Adrijinog preuzimanja arapska zrakoplovna kompanija kupila je trećinu švicarskog prijevoznika, koji je u tom rezdoblju djelovao pod imenom Etihad Regional. "Etihad bio je div u odnosu na Darwin Airline. Adria je veća kompanija, ali ne i div, slične je veličine, ima 13 zrakoplova. Dakle, Adria i Darwin su jaka momčad", rekao je između ostalog Ollendiek. Darwin ima deset turbopropelerskih zrakoplova, od kojih je neke u posljednjih nekoliko tjedana Adria Airways već koristila na svojim linijama iz Ljubljane.

 

13 zrakoplova

ima slovenski prijevoznik Adria Airways

Darwin odnosno Adria Airways Switzerland svojim zrakoplovima povezuje Lugano u južnom švicarskom kantonu Ticino s Zürichom. Pet njihovih zrakoplova koristi talijanski prijevoznik Alitalia, u kojem Etihad također ima značajan udio, ali će se krajem sljedećeg mjeseca taj ugovor raskinuti, a zrakoplovi će se vratiti švicarskom prijevozniku.  Kada vlasnik Adria Airwaysa, privatna financijska tvrtka 4K Invest ispita učinke nabavne cijene švicarskog zračnog prijevoznika, ne može se isključiti mogućnost otpuštanja zbog mogućih dupliciranja.

Namjera je, međutim, širenje švicarskog prijevoznika, objasnio je Ollendiek. Neslužbeno se šire informacije da je Adrijino preuzimanje blagoslovila njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa. Prema jednom mišljenju, to će ojačati njihovo savezništvo, a prema drugom bi Etihad čak postao dio organizacije Star Alliance, zbog čega prodaje svoje regionalne podružnice.

Nove akvizicije?
Nije isključeno, navodi portal exyuaviation.com, niti da 4K Invest odnosno Adria Airways u njihovo ime preuzme hrvatskog zračnog prijevoznika Croatia Airlines ili crnogorski Montenegro Airlines, ali nijedno od ovih nagađanja ne može se službeno potvrditi. Međutim, crnogorski prijevoznik Montenegro Airlines je opovrgao da se za njegovu kupnju zanimala Adria Airways. Adria Airways bi, piše portal Siol.net, mogao unajmiti zrakoplove ruskog Suhoja koji Investu 4K želi ponuditi svoje elitne letjelicu Superjet 100.

Komentirajte prvi

New Report

Close