AbbVie za lijek protiv leukemije odlučio dati 21 milijardu dolara

Autor: Tomislav Pili , 05. ožujak 2015. u 22:00
Ove je godine na spajanja utrošeno 46 milijardi dolara/FOTOLIA

Osim AbbViea, za kalifornijski Pharmacyclics bili su zainteresirani i Johnson&Johnson te švicarski Novartis.

Trend golemih transakcija spajanja i preuzimanja u farmaceutskom sektoru započet prošle godine nastavljen je i u ovoj godini.

Američka kompanija AbbVie objavila je da će kupiti tvrtku Pharmacyclics za 21 milijardu dolara. Time će AbbVie dobiti pristup portfelju onkoloških lijekova jer Pharmacyclics proizvodi jedan od najprodavanijih lijekova te vrste, Imbruvicu, koji se koristi u liječenju leukemije. Prognoze govore da će se Imbruvica ove godine samo na američkom tržištu prodati za milijardu dolara, a do 2020. bi globalna prodaja tog lijeka trebala vrijediti 5,8 milijardi dolara godišnje. Na taj će način AbbVie smanjiti ovisnost o svojoj paleti lijekova koja se većinom oslanja na Humiru, lijek protiv reumatoidnog artritisa koji ima najveći udjel u AbbVieovoj prodaji.

Izvršni direktor Richard Gonzalez u priopćenju koje prenosi Reuters je kazao kako je Imbruvica dokazala snažnu kliničku efikasnost u cijelom nizu malignih hematoloških oboljenja. Kompanija očekuje da će se akvizicija Pharmacyclicsa snažno pozitivno odraziti na poslovanje do 2017. godine. AbbVie je pristao platiti 261,25 dolara za dionicu Pharmacyclicsa što je 13 posto više od burzovne cijene iz srijede na Nasdaqu. Dioničari Pharmacyclicsa mogu birati žele li za svoje dionice dobiti gotovinu, dionice AbbViea ili oboje. Preuzimanje bi trebalo biti potpuno dovršeno do polovice godine.  Međutim, kalifornijska tvrtka sa 586 zaposlenih osnovana 1991. nije bila poželjna udavača samo AbbVieu.

Naime, Pharmacyclics su željeli kupiti i Johnson&Johnson te švicarski farmaceutski div Novartis. Ovo je posljednja u nizu velikih transakcija u farmaceutskom sektoru samo u dva mjeseca ove godine. Američki Pfizer u veljači je kupio Hospiru za 15 milijardi dolara dok je kanadski Valeant Pharmaceuticals za 10 milijardi dolara preuzeo Salix Pharmaceuticals. Podsjetimo, Valeant je lani htio kupiti proizvođača botoxa Allergan, koji je na kraju otišao u ruke Actavisa.  

Procvali makovi

GlaxoSmithKline prodao najveće polje opijuma

Britanska farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline (GSK) prodala je indijskom rivalu Sun Pharma najveće svjetsko legalno polje opijumskog maka. Polje se nalazi na Tasmaniji, a iznos transakcije ostao je nepoznat, navodi britanski Telegraph. Prodaja je dio GSK-ove strategije izlaska iz poslovanja s morfijem. Inače, GSK je jedan od pionira u uzgajanju te vrste maka i proizvodnji opijuma u farmaceutske svrhe, još iz 60-ih godina. Iz Tasmanije dolazi sirovina za četvrtinu svjetske proizvodnje morfija, a samo još tri države imaju dozvolu UN-a za uzgoj opijumskog maka – Portugal, Španjolska i Indija.

Komentirajte prvi

New Report

Close