60.000 otkaza – kraj bankarskog sna?

Autor: Poslovni.hr , 30. ožujak 2015. u 15:39
Foto: Thinkstock

Vodeće europske i američke banke ugasile su prošle godine 59.000 radnih mjesta zbog restrukturiranja i rezanja troškova.

U Europi se očekuje daljnje smanjenje broja radnika budući da šefovi nastoje povećati profitabilnost koju ugrožava stroža regulativa.

Analitičari kažu da će europske banke, posebno one u zoni eura, vjerojatno opet biti "na rubu", jer ostaju najneprofitabilnije u svijetu. "Stezanja će najviše biti na broju zaposlenih", izjavio je generalni direktor londonske Boston Consulting Group, Aymen Saleh.

"Nekolicina banaka u svijetu se zaista usmjerila na strukturne promjene i napravila velike rezove u svojim osnovnim troškovima. Većina njih je izvela neke taktičke i za štednju pogodne mjere smanjenja izdataka, ali bez temeljnih izmjena koje će donijeti promjenu njihovog poslovnog modela", kaže Saleh. 

Osamnaest najvećih banaka u Europi otpustilo je ukupno 21.500 radnika prošle godine, ali to je manje od polovine od 56.100 radnih mjesta koliko su iste banke ukinule 2013. godine, prema podacima koje je sastavio Reuters. 

Šest najvećih američkih banaka ukinulo je ukupno 37.500 radnih mjesta prošle godine, u odnosu na 45.700 iz 2013. godine. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Banke će se naći u još većem pšroblemu zbog Internet startupa koji potkopavaju njihov stoljeće star poslovni model, sada već uvelike zastario. Internet banke imati će puno manje troškove i manje kamate za kredite.

Klasične banke odbrojavaju posljednje godine svog uspjeha

New Report

Close