Prodaje se Big Bang, najveći slovenski trgovac tehnikom

Autor: Poslovni.hr , 16. listopad 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Tvrtka drži od 30 do 60 posto tržišta audio-video i računalne opreme.

Čak i nakon što je prodaja Merkura Trgovine, koja u prvom krugu nije bila uspješna, stečajna upraviteljica starog Merkura Simona Goriup je najavila da će u stečajnom postupku odnosno prodaji njegove imovine početi i prodaja trgovca tehničkom robom Big Bang. Slovenski Merkur je Big Bang, koji je 1991. godine osnovala tvrtka Bofex Jurija Schollmayera, potpuno preuzeo 2002. godine, pišu Finance

“Na zahtjev vjerovnika angažiran financijski savjetnik, a uprava Big Banga priprema podatke koji će biti na raspolaganju potencijalnim kupcima. Očekujem objavljivanje prodaje na AJPES-u do kraja mjeseca. Proces će se odvijati kao i kod Merkura”, kaže Goriup. Provest će neobvezujuće prikupljanje ponuda na temelju izravnih pregovora.

Trgovac tehničkim proizvodima Big Bang danas uz online trgovanje ima 18 maloprodajnih mjesta, a prema njihovim podacima riječ je najvećem ponuđaču audio-video proizvoda i računalne opreme s tržišnim udjelima u rasponu od 30 do 60 posto. Uz vodeću poziciju na tim tržištima, tvrtka je također jedan od glavnih trgovaca proizvoda bijelom tehnikom i telekomunikacijskim proizvodima. Godine 2009. Big Bang je otvorio prvu trgovinu u Srbiji, u Beogradu, u trgovačkom centru Ušće, a drugu 2012. u Novom Sadu. Big Bang je čak i u Merkurovoj najvećoj krizi bio je smatran tvrtkom kćerki koja ima najmanje problema. Tvrtka je cijelosti u vlasništvu Merkura u stečaju. Vjerovnici Banka Koper s 45-postotnim udjelom i DUTB s 55-postotnim udjel, već su pokušavali prodati Big Bang izvan suda, ali nisu uspjeli.

Big Bang posljednjih godina povećavao svoje prihode od prodaje, novčani tijek (EBITDA) i neto dobit. Isplatio je sve obveze prema bankama, dugoročne i kratkoročne. Njegov najveći teret je na kraju prošle godine bilo 22,3 milijuna kratkoročnih obveza, od kojih dobavljačima duguje 18,7 milijuna eura.     

Komentirajte prvi

New Report

Close