Odustajanje Panasonica srušilo dionicu Gorenja 30 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 16. studeni 2016. u 13:55
Više od četvrtine proizvodnje Gorenja odvija se u Srbiji, a šestina u Češkoj/FOTOLIA

Gorenje je na razini cijele grupe u prvih devet mjeseci ove godine zabilježilo 900,9 milijuna eura prihoda od prodaje.

Panasonic neće povećati svoj vlasnički udio u Gorenju u kojemu trenutno ima oko 12 posto dionica, objavila je prošlog četvrtka japanska korporacija koja je od srpnja provodila dubinski pregled poslovanja slovenskog proizvođača kućanskih uređaja.  Zbog odluke Panasonica, ali i očekivanja najnovijih rezultata poslovanja Gorenja, trgovanje dionicama Gorenja na Ljubljanskoj burzi u četvrtak i petak bilo je privremeno obustavljeno.

U ponedjeljak uslijedio je pravi potop jer su dionice Gorenja izgubile 30 posto vrijednosti. Gorenje je u međuvremenu objavilo da je na razini cijele grupe u prvih devet mjeseci ove godine zabilježilo 900,9 milijuna eura prihoda od prodaje, dok je čista dobit od 4,1 milijuna eura mnogo bolji rezultat u odnosu na gubitak od 6,9 milijuna eura u istom lanjskom razdoblju. 

 

4,1milijun

eura čista je dobit Gorenja u prvih devet mjeseci 2016.

Nedovoljno konkurentni 
Razočaranje investitora Panasonicovim povlačenjem iz preuzimanja Gorenje stvorio je novi temelje za daljnje trgovanje dionicama s cijenom od oko šest eura i pitanje je hoće li dalje padati, pišu Finance. "Dionica Gorenje još uvijek je znatno vrijednija, 30 posto, u odnosu na razinu s početka godine, a pad veći od trenutnog ne očekujemo", kaže Tina Orzan iz Alte Invest. Jednako misli i Domen Granda iz GBD BPD. "Razočaranje ulagača u ovom slučaju već je uračunato", kaže Granda.  "Rezultati koje je tvrtka objavila bili su malo iznad naših očekivanja, Gorenje bilježi četvrto uzastopno pozitivno tromjesečje i poslovanje se poboljšava", kaže Tina Orzan.

"Sljedećih dana dionica Gorenje bit će još uvijek pod daljnjim prodajnim pritiskom i ako veći vlasnici odluče smanjiti svoje udjele na tržištu neće biti dovoljno likvidnosti. Procjenjujem da će Gorenje pri cijeni od pet eura za dionicu opet biti zanimljivo za kupnju ", kaže Domen Granda. Granda je također pohvalio napredak u poslovanju Gorenja i mogućnost da nakon mnogo godina ponovno ostvari vlastite poslovne ciljeve i dobit. Ipak, potreban je oprez, upozoravaju Finance. Dobit Gorenja je nedovoljna, također je slab i dividendni prinos. Gorenje je u posljednjih nekoliko godina slabo poslovalo, najprije zbog krize, a zatim zbog otpisa, preseljenja proizvodnje i tečajnih razlika.

No, glavni problem Gorenja je taj što je nekonkurentno. Za konkurentima zaostaje po većini pokazatelja, ne samo po profitabilnosti, već i po produktivnosti. EBITDA marža posljednjih 12 mjeseci iznosi samo oko 60 posto prosjeka usporedivih tvrtki, neto marža iznosi samo dva posto. To znači da Gorenje, dok je učinkovito u održavanju tržišnog udjela i prodaje, još uvijek ima prevelike troškove.

Veliki dugovi
Usto, Gorenje je prilično zaduženo, a dug je prošle godine odnio 18 milijuna eura kamata. Ukupni financijski rashodi dosegnuli su razinu od 46 milijuna eura. S druge strane, kompanija je djelomično restrukturirala proizvodnju i prodajne kanale. U 2007. godini  Gorenje je u Slovenija proizvedilo 78 posto svih kućanskih uređaja. Prošle godine ta brojka pala je na tek nešto više od 58 posto, a više od četvrtine proizvodnje je sada u Srbiji, u Češkoj jedna šestina. Prihodi od prodaje stagniraju, uglavnom zbog od odustajanja od djelatnosti koje nisu osnovne. Prihod od prodaje kućanskih uređaja prošle godine bili su tri posto veći nego 2007., a ove godine očekuje se rast od gotovo pet posto. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close