MOL traži od Ine isplatu dvije milijarde kuna dividende

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. studeni 2014. u 12:07
Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

MOL je u utorak od Uprave Ine zatražio da sazove izvanrednu skupštinu dioničara Ine, na kojoj bi se odlučivalo o isplati izvanredne dividende.

 MOL je u utorak od Uprave Ine zatražio da sazove izvanrednu skupštinu dioničara Ine, na kojoj bi se odlučivalo o isplati izvanredne dividende u iznosu od 2 milijarde kuna, priopćeno je danas iz te mađarske kompanije.

MOL će predložiti glavnoj skupštini da glasuje za potpunu isplatu dividende u visini od 2 milijarde kuna ili 260 milijuna eura iz zadržane dobiti, navodi se u priopćenju.

U obrazloženju iz te kompanije navode da je MOL spasio Inu od stečaja, financijske je stabiliziralo i pretvorio u profitabilnu kompaniju sa značajnim investicijskim potencijalom.

"Nakon posljednje odluke Ministarstva gospodarstva o oduzimanju licenci za istraživanje na područjima 'Sava' i 'Sjeverozapadna Hrvatska', dioničari su shvatili da Ministarstvo trenutno ne podupire proinvesticijsko okruženje u Hrvatskoj i stoga je došlo vrijeme za sve dioničare da ostvare povrata svojih prijašnjih ulaganja", kaže se u priopćenju MOL-a.

Predstavljanje poslovne strategije glavnim dioničarima Ine

Mađarska kompanija to je priopćila dok u Zagrebu u Ini traje sastanak na kojem bi glavnim Ininim dioničarima trebala biti predstavljena ukupna poslovna strategija hrvatske naftne kompanije, a nakon toga održat će se sjednica Ininog Nadzornog odbora (NO).

Dolazeći na sastanak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako će danas možda čuti da MOL želi ulagati u Inu i pretvoriti je u vertikalno integriranu hrvatsku kompaniju s perspektivom razvoja.

"Nećemo dozvoliti da se na osnovu ugovora koji su koruptivni upravlja Inom i vodi je u propast. Ja osobno i ova Vlada to nećemo dozvoliti", rekao je Vrdoljak.

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović izjavio je kako će dioničari danas s Upravom raspraviti stvarno stanje u Ini.

"Vrlo je važno ustanoviti kakvo je sada stanje, a kakvo je bilo kad je započela privatizacija", kaže Pejnović.

Uvijek se referiramo na stare dokumente, a tržište i tehnologija sada su drugačiji, dodao je.

"Bojim se da je ovo samo još jedna od starih priča privatizacije, a najveći zločin u svakoj privatizaciji su činili oni koji su uništili tehnologiju i tržište", kazao je Pejnović. Dodaje kako se boji da elemenata jednoga i drugoga ima u slučaju Ine.

Hrvatska u Ini ima 44,84 posto dionica, a mađarski MOL 49,08 posto dionica.

Komentari (9)
Pogledajte sve

ma sad im je ionako svejedno, sad mogu molu i oteti inu nekim novim zakonom o nnacionalizaciji, kad ionako više nitko ne želi uložiti novac u hrvatsku pa nema straha da će ikoga rastjerati.

Hoće netko ovih dana pitati eksperta ekonomije u hrvata pošto je svojevremeno prodana INA.

Čisto da se nadovežem:
Fond hrvatskih branitelja odlučio je prodati svojih sedam posto dionica Ine mađarskoj energetskoj kompaniji Mol, objavio je danas web portal Večernjeg lista.

Prema pisanju portala, Josip Glavaš, menadžer Fonda hrvatskih branitelja, ranije je predložio Upravnom odboru HFB-a da sedam posto dionica prodaju po cijeni od 2.800 kuna po dionici. Podsjetimo, predstavnici AZ mirovinskih fondova, Auctor brokerske kuće, Erste investa, PBZ CO mirovinskog fonda i PBZ Investa na jučerašnjem sastanku također su odlučili prihvatiti javnu ponudu Mola. Dionica Ine je danas na Zagrebačkoj burzi zabilježila zadnju cijenu od 2.725,05 kuna što predstavlja pad od 0,54 posto u odnosu na jučerašnju zadnju cijenu.
Vaš link …

Nakon što su mirovinci prodali po 2800, poslije su je kupovali, evo linka:
Vaš link …

MOL je upravljacka prava stekao tako sto je postao najveci pojedinacni dionicar INA-e u listopadu 2008.

Kronologija:
Studeni 2003: MOL kupuje 25% + 1 dionicu
-Prodavatelj: Vlada RH
-Kupac: MOL

2005: 7% dionica INA-e preneseno je na Fond hrvatskih branitelja
-Prodavatelj: Vlada RH
-Kupac: Fond hrvatskih branitelja

Prosinac 2006: Inicijalna javna ponuda 17% dionica INA-e
-Prodavatelj: Vlada RH
-Kupac: Hrvatski gradjani i institucionalni investitori

2007: Prodaje se dodatnih 7% dionica zaposlenicima i bivsim zaposlenicima
-Prodavatelj: Vlada RH
-Kupac: Zaposlenici i bivsi zaposlenici

Listopad 2008: MOL kupuje 22.15% INA-e putem dobrovoljne javne ponude za preuzimanje. MOL postaje najveci pojedinacni dionicar.
-Prodavatelj: Hrvatski gradjani i institucionalni investitori
-Kupac: MOL

2009: (Sijecanj)Potpisana prva izmjena i dopuna dionicarskog ugovora
– (Lipanj) Imenovanje nove uprave (tri clana Uprave postavlja MOL ukljucujuci i predsjednika Uprave sprevladavajucim glasom; preostala tri člana postavlja Vlada RH)

Zakljucno:
1.U listopadu 2008.,hrvatski gradjani omogucili su MOL-u da postane najveci pojedinacni dionicar
2.Uobicajena je praksa da najveci dionicar (MOL) ima veca upravljacka prava od manjinskog dionicara (vlada rh)

New Report

Close