Mišković dolazi na razgovor u policiju

Autor: Rato Petković / VLM , 03. prosinac 2012. u 18:54
U srpskoj javnosti se špekulira kako je Miroslav Mišković pobjegao na Cipar

Srpska vlada i pravosuđe na slučaju Miškovića polažu ispit spremnosti da se obračunaju s korupcijom.

Prošlotjedna medijska najava pokretanja pretkaznenog postupka protiv najvećeg srpskog tajkuna Miroslava Miškovića dobila je službenu potvrdu pozivom na sudsko saslušanje u policiju. Iz njegove kompanije Delta, koja je objavila informaciju o pozivu na saslušanje, je priopćeno je kako će se Mišković, sukladno svojoj građanskoj dužnosti, odazvati pozivu.

Time su, donekle, demantirane medijske spekulacije kako je Mišković otišao na Cipar, kako bi izbjegao odgovornost za sumnjive privatizacije koje ispituje specijalni tim na čelu s potpredsjednikom srpske vlade Aleksandrom Vučićem.U priopćenju kompanije se navodi kako su u prethodnom postupku provedena duga i opsežna istraživanja Deltina poslovanja, te da je u cijelosti odgovoreno na sva postavljena pitanja. No kako je poziv za saslušanje uslijedio nakon opsežne istrage, teško da bi došlo do priziva dosad nedodirljivome tajkunu da istraga nije došla do dvojbenih podataka.Vučić je prije više od mjesec dana obavijestio javnost o pokretanju predistražnih radnji oko Miškovićih tvrtki. Poziv na saslušanje prilika je da Mišković odgovori na pitanja o sumnjivim poslovima kojima je stvorio veliko bogatstvo, a koja su se pojavljivala u javnosti proteklih 15-ak godina. Njemu se pripisuje da je uništio najveću uvozno-izvoznu kompaniju Genex, kao i to da sudjelovao u brojnim špekulativnim poslovima. U medijima se navodi i njegova povezanost s narkobosom Darkom Šarićem, kome je navodno omogućio pranje novca preko banke za koju se tvrdi da se nalazi u Miškovićevu većinskome vlasništvu. Iz policije nije priopćeno koji je povod za poziv za saslušanje, ali temeljem podataka Savjeta za borbu protiv korupcije, ispituje se Miškovićeva umiješanost u privatizaciju C marketa i Luke Beograd. Tu je i kupnja atraktivnih građevinskih lokacija, čija se vrijednost procjenjuje na više stotina milijuna eura, iako su naručeni vještaci procjenjivali vrijednost kupljenog zemljišta osam puta manje od procjene porezne uprave.

Što se tiče C Marketa, prema podacima Savjeta za borbu protiv korupcije Mišković ga je kupio za 40-ak milijuna eura, iako je njegova stvarna vrijednost bila deseterostruko veća. Vlasti i sud tada su prisilili male dioničare, koji su bili većinski vlasnici, da prodaju dionice Miškoviću iako im je Mercator nudio više novca. Aleksandar Vučić službeno je objelodanio Miškovićevo vlasništvo u dnevnom listu Press. Mišković se nakon toga odrekao vlasništva u Pressu, objašnjavajući taj potez kao "njegov doprinos vlastima da otkriju tko su stvarni vlasnici medija". Mnogi su u tome vidjeli Miškovićev pokušaj da s vlastima uspostavi korektan odnos, ali je Vučić odmah poručio kako se s Miškovićem neće trgovati, već će se njegova uloga u privatizaciji detaljno ispitati. U javnosti je raširen stav kako najavljena borba protiv korupcije neće polučiti očekivanu učinkovitost ukoliko Mišković ostane neokrznut. Vlada i pravosuđe, zapravo, polažu ispit spremnosti da se suprostave korupciji koja je pustila duboko korjenje, a najviše je došla do izražaja u procesu privatizacije, kada su vladajuće strukture omogućavale tajkunima da, pod povoljnim okolnostima, kupuju najuspješnija poduzeća ili tvrtke što se nalaze na atraktivnim lokacijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close