Ključno odobrenje Bayeru za Monsanto

Autor: Tomislav Pili , 10. travanj 2018. u 22:00
Njemačka kompanija očekuje dovršetak spajanja u ovom tromjesečju/REUTERS

Bayer je pristao dijelove poslovanja sa sjemenom i zaštitnim sredstvima prodati BASF-u.

Cijena dionica Bayera skočila je u utorak pet posto na najvišu razinu u mjesec dana po objavi vijesti da će američki regulator tržišnog natjecanja dati zeleno svjetlo spajanju s Monsantom.

Prema navodima Wall Street Journala koji se poziva na upućene izvore, američko ministarstvo pravosuđa postiglo je sporazum s Bayerom i Monsantom nakon što su obje kompanije pristale prodati dodatnu imovinu. Markus Mayer, analitičar banke Baader Halvea izjavio je za Reuters kako ustupci američkom regulatoru nisu mnogo veći od ustupaka danih Europskoj komisiji.

Podsjetimo, Bayer je pristao dijelove poslovanja sa sjemenom i zaštitnim sredstvima prodati BASF-u.

Odobrenje američkog regulatora tržišnog natjecanja smatra se ključnim u procesu spajanja ove dvije kompanije vrijednom čak 62,5 milijardi dolara.

Radi se o jednom od tri velika spajanja u poljoprivredno-kemijskom sektoru posljednjih godina, a njime će biti stvorena kompanija koja će kontrolirati više od četvrtine svjetskog tržišta sjemena i zaštitnih sredstava. Zbog takve tržišne moći ovo spajanja zabrinjava udruge poljoprivrednika i zaštitara okoliša. Bayer je odbio komentirati medijske napise, ali je naglasio kako i dalje očekuje dovršenje procesa spajanja u drugom tromjesečju.

Komentirajte prvi

New Report

Close