Kinezi kupuju Gorenje uz iznenađujuće visoku ponudu, ali imaju dobar razlog

Autor: Poslovni.hr/H , 29. svibanj 2018. u 13:00
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Kineska grupacija Hisense objavila je u utorak ponudu po kojoj je spremna platiti 12 eura za dionicu Gorenja, kako bi u toj slovenskoj kompaniji stekla većinski udio.

Hisenseova europska tvrtka Hisense Luxembourg Home Appliance ranije je na slobodnom tržištu kupila 32,95 posto Gorenjevih dionica, a njena ponuda odnosi se na sve preostale dionice. Rok za prihvaćanje je 26. lipnja.

"Hisense će u Gorenju sačuvati stabilnost upravljanja i radna mjesta, te dugoročni razvoj tvrtke, a sjedište će ostati u Velenju, objavio je Hisense u priopćenju za javnost, navevši da će preuzimanje financirati iz vlastitih izvora i da kao budući strateški partner Gorenja vidi obostrani interes i korist

"Hisense i Gorenje imaju vrlo komplementarnu djelatnost na području bijele tehnike i zabavne elektronike i time mogu stvoriti značajne strateške sinergije", naveli su u kineskoj kompaniji, dodavši kako u Velenju planiraju uspostaviti centar za istraživanje i razvoj te proizvodno središte Hisensea za Europu.

Kineska grupacija Hisense jedan je od najvećih proizvođača televizora i kućanskih aparata u svijetu, a prema vlastitim podacima u više od 20 podružnica u svijetu zapošljava  oko 75.000 djelatnika.

Gorenje je prije tri tjedna objavilo da je od triju potencijalnih strateških partnera koji su dali obvezujuće ponude za kupnju dionica izabralo Hisense Electric koji je ponudio 12 eura za dionicu.

Uvjet koji je postavio taj kineski proizvođač televizora i kućanskih aparata bio je da dobije većini udio u Gorenju, najmanje 50 posto plus jednu dionicu.

Prema ponuđenoj cijeni dionice od 12 eura, cjelokupna tržišna kapitalizacija slovenskog koncerna iz Gorenja koji ima proizvodne pogone i u Češkoj i Srbiji iznosila bi 293 milijuna eura.

Prema neslužbenim informacijama iz časopisa Finance, tri kineske tvrtke – Haier, Hefei Meiling i Hisense Electric – podnijele su ponudu za preuzimanje. 

Analitičari Hisenseovu ponudu ocjenjuju iznenađujuće visokom, smatrajući kako je ona u prvom redu rezultat njihova interesa za tržište Europske unije.

Gorenje je lani ostvarilo prihod od 1,31 milijarde eura, što je četiri posto više nego prethodne godine, te 1,2 milijuna eura čiste dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close