Kineski Geely kupio i Volvo kamione

Cijena nije poznata/REUTERS Cijena nije poznata/REUTERS

Udjel od 8,2 posto prodala je međunarodna investicijska kompanija Cevian Capital.

Kineska kompanija Zhejiang Geely Holding Group objavila je u srijedu da je s međunarodnom investicijskom tvrtkom Cevian Capital postigla dogovor o kupnji njezina 8,2-postotnog udjela u švedskom proizvođaču kamiona AB Volvu. Geely i Cevian Capital nisu objavili vrijednost transakcije koja će kineskoj tvrtki osigurati status navećeg vlasnika po kapitalu i drugog po glasačkim pravima, nakon švedske investicijske tvrtke Industrivarden.

Geely je također vlasnik Volvo Car Groupa.  "Presretni smo što smo postigli dogovor sa Cevianom o kupnji njegova vlasničkog udjela u AB Volvu, čime smo postali najveći dioničar po kapitalu u kompaniji koja je vodeća u svijetu po mnogim aspektima razvoja, proizvodnje i prodaje komercijalnih vozila", kazao je predsjednik uprave kineske tvrtke Li Shufu.

"Poduprijet ćemo odbor direktora i upravu AB Volva u njihovoj kontinuiranoj provedbi postojeće strategije", dodao je Li Shufu. Dogovoreno je da će Nomura International - podružnica japanske banke Nomura - i Barclays Capital Securiteis kupiti dionice Volva od Cevian Capitala i potom ih prodati Geelyju nakon što budu pribavljene odgovarajuće regulatorne dozvole, priopćile su dvije kompanije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!