Kineski Geely kupio i Volvo kamione

Cijena nije poznata/REUTERS Cijena nije poznata/REUTERS

Udjel od 8,2 posto prodala je međunarodna investicijska kompanija Cevian Capital.

Kineska kompanija Zhejiang Geely Holding Group objavila je u srijedu da je s međunarodnom investicijskom tvrtkom Cevian Capital postigla dogovor o kupnji njezina 8,2-postotnog udjela u švedskom proizvođaču kamiona AB Volvu. Geely i Cevian Capital nisu objavili vrijednost transakcije koja će kineskoj tvrtki osigurati status navećeg vlasnika po kapitalu i drugog po glasačkim pravima, nakon švedske investicijske tvrtke Industrivarden.

Geely je također vlasnik Volvo Car Groupa.  "Presretni smo što smo postigli dogovor sa Cevianom o kupnji njegova vlasničkog udjela u AB Volvu, čime smo postali najveći dioničar po kapitalu u kompaniji koja je vodeća u svijetu po mnogim aspektima razvoja, proizvodnje i prodaje komercijalnih vozila", kazao je predsjednik uprave kineske tvrtke Li Shufu.

"Poduprijet ćemo odbor direktora i upravu AB Volva u njihovoj kontinuiranoj provedbi postojeće strategije", dodao je Li Shufu. Dogovoreno je da će Nomura International - podružnica japanske banke Nomura - i Barclays Capital Securiteis kupiti dionice Volva od Cevian Capitala i potom ih prodati Geelyju nakon što budu pribavljene odgovarajuće regulatorne dozvole, priopćile su dvije kompanije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve