Kika ususret dolasku Ikee dobila novoga vlasnika, na jesen slijedi preslagivanje

Autor: Marija Crnjak , 05. kolovoz 2013. u 22:00
Kika ima dvije robne kuće u Zagrebu te po jednu u Sl. Brodu i Rijeci, najavljena je gradnja i u Splitu/Marko Prpić/PIXSELL

Ne očekuju se otkazi jer novi vlasnik navodno želi povećati tržišne udjele u svim zemljama u kojima posluje.

Grupa Steinhoff, uz švedsku Ikeu najjači svjetski proizvođač i trgovac namještajem, preuzeo je potkraj lipnja austrijsku grupaciju Kika-Leiner.

 

8milijardi

dolara dosegnuo je lani prihod Steinhoffa

Iako je cilj transakcije, čija je vrijednost prema neslužbenim izvorima oko 800 milijuna eura, ponajprije bilo zauzeti austrijsko tržište, kupoprodaja će utjecati i na poslovanje Kike u Hrvatskoj te ostatku jugoistočne Europe, u kojoj Steinhoff želi povećati tržišne udjele. Jači proboj divovske grupacije u Hrvatsku gotovo se poklapa sa skorašnjim ulaskom švedske Ikee na hrvatsko tržište jer je dovršetak gradnje prve Ikeine robne kuće u Rugvici najavljen za iduću godinu. Nije posrijedi prvi Steinhoffov ulazak u Hrvatsku, 2011. preuzeo je Emmezetu. Prvu namjeru da preuzme austrijsku obiteljsku tvrtku Kika grupa Steinhoff iskazala je u siječnju ove godine. Realizacijom kupnje Steinhoff je dobio vodeću europsku trgovinu namještajem čiji se godišnji promet procjenjuje na 1,2 milijarde eura. Kika-Leiner grupa u Europi zapošljava oko 7500 ljudi, ima  73 robne kuće, samo u Austriji njih 50, a ostatak u središnjoj i istočnoj Europi, uključujući Hrvatsku (u Zagrebu dvije poslovnice te po jedna u Slavonskom Brodu i Rijeci).

Inače, Steinhoff je razvijen na sličnim temeljima obiteljskog biznisa kao i Kika-Leiner grupa, koju su prije 105 godina osnovale obitelji Leiner i Koch. Kompaniju Steinhoff u Njemačkoj je 1965. godine osnovao Bruno Steinhoff, koji je 1997. u Capetownu u Južnoafričkoj Republici osnovao Steinhoff-Möbel. Godinu dana poslije tvrtka je izašla na burzu u Johannesburgu, a 2000. krenula je brza ekspanzija, koja je 2011. rezultirala kupnjom francuske Conforame (za 1,2 mlijarde eura), s kojom je u paketu došla i hrvatska Emmezeta. Osnovni razlog zbog kojeg je Herbert Koch odlučio prodati Kiku bio je pad u poslovanju u posljednje dvije godine. Stogodišnjaku treba nova snaga, koju mu sad obećava Steinhoff, kompanija koja je u prošloj godini gotovo udvostručila prihod, na oko osam milijardi dolara, uz neto dobit od 600 milijuna dolara.

Austrijska javnost, doduše, nije to tako shvatila, dočekala je transakciju na nož komentirajući da je riječ o prodaji obiteljskog srebra. U medijima su se našle i kritike upućene austrijskoj vladi, od koje je javnost očekivala da pomogne Kiki kako obitelj ne bi bila prisiljena na prodaju. Što će se mijenjati u hrvatskoj Kiki, zasad nije poznato jer je, kako doznaje Poslovni dnevnik, preuzimanje provedeno samo "na papiru". Predstavnici novog vlasnika očekuju se s prvim danima jeseni, kad bi trebali početi integracija i restrukturiranje. Kako neslužbeno doznajemo, hrvatski zaposlenici u Kiki se najviše plaše smanjenja plaća, koje su trenutačno iznad prosjeka domaćeg sektora.

Ne očekuju se otkazi jer novi vlasnik navodno želi povećati tržišne udjele u svim zemljama u kojima Kika već posluje. U prognozama valja imati na umu da Steinhoff ima jako razvijenu administraciju i logistiku te da će od lokalnih podružnica očekivati ponajprije usmjeravanje na prodaju. Pitanje je, doduše, što će biti s gradnjom nove Kike u Splitu, koja se prije tri godine najavljivala kao megaprojekt vrijedan 60 milijuna eura, no projekt je trenutačno na ledu i zbog neriješenih uvjeta za početak gradnje.

Kadrovska uvertira

Zdravko Zeba u ožujku otvorio Kiku Žitnjak, pa za tjedan dana dobio otkaz 

Iako je preuzimanje zaključeno u lipnju, preslagivanje na vodećim funkcijama u Kiki krenulo je još proljetos, kad su, kako neslužbeno doznajemo, smijenjeni i svi country menadžeri te članovi upravnog odbora. Tako su se Zdravku Zebi, sad već bivšem direktoru Kike Žitnjak, također zahvalili na suradnji, i to samo osam dana nakon svečanog otvaranja poslovnice kojem je prisustvovao i gradonačelnik Milan Bandić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jači proboj divovske grupacije u Hrvatsku gotovo se poklapa sa skorašnjim ulaskom švedske Ikee na hrvatsko tržište jer je dovršetak gradnje prve Ikeine robne kuće u Rugvici najavljen za iduću godinu.

To im je vjerojatno bio osnovni motiv za preuzimanje, uplasili su se IKAE-e u Rugvici pa su odlucili potrositi 800 milijuna eura.

Je li IKEA pocela ista raditi tamo?

New Report

Close