Huawei raste unatoč Trumpu

Autor: Tomislav Pili , 31. ožujak 2019. u 21:59
Foto: Reuters

Prihodi kineskog proizvođača prvi puta prešli 100 milijardi dolara.

Politički pritisak Trumpove administracije nema nikakvog utjecaja na poslovanje Huaweija, ako je suditi po povijesnim poslovnim rezultatima za prošlu godinu. Kineski proizvođač telekomunikacijske opreme objavio je rast prihoda od 19,5 posto na 721,2 milijardu juana (107,1 milijardu dolara). Valja naglasiti kako je to prvi puta da su prihodi kompanije prešli 100 milijardi dolara.

Za ovu godinu kompanija očekuje 125 milijardi dolara prihoda. U lanjskim rezultatima još je impresivniji rast dobiti. Kompanija je zabilježila 59,3 milijarde juana (8,8 milijardi dolara) neto dobiti što je za četvrtinu više nego godinu ranije. Glavni pokretač rasta dobiti i prihoda bio je segment potrošačke elektronike s godišnjim rastom prihoda od 45 posto na 348,9 milijardi juana. Prošla je godina ujedno i prva da segment potrošačke elektronike čini najveći dio Huaweijevih prihoda.

S druge strane, prihodi segmenta proizvodnje opreme za telekomunikacijske tvrtke ostvario je nešto slabije rezultate. Prihodi su iznosili 294 milijarde juana dok su 2017. prihodi tog poslovanja iznosili 298 milijardi juana. U svakom slučaju, objavljeni rezultati svojevrsna su moralna pobjeda Huaweija suočenog s američkim optužbama da njegovu opremu kineska tajna služba koristi za špijunažu. Posljednji problem za kompaniju po tom je pitanju došao iz Ujedinjenog Kraljevstva gdje vlada smatra da Huaweijeva oprema predstavlja sigurnosni rizik.

Komentirajte prvi

New Report

Close