Ikea će ulagati u energetiku, ali ne u Hrvatskoj

Autor: Tomislav Oharek , 24. siječanj 2013. u 12:18
Mikael Ohlsson, predsjednik Uprave Ikee, povlači se s dužnosti u rujnu/EPA

Kompanija je lani uložila milijardu eura manje od planiranog, a na realizaciju investicija čeka šest godina.

Zagrebačka županija izdala je investitoru IKEA Hrvatska d.o.o.  građevinsku dozvolu za gradnju prodajnog centra u Općini Rugvica.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uručit će danas rješenje direktoru za nekretnine i razvoj IKEA-e jugoistočne Europe Vladislavu Laliću. 

Ikea, najveći svjetski trgovac namještajem, intenzivirat će ulaganja u obnovljive izvore energije, što bi trebalo dovesti do smanjenja troškova i cijena proizvoda.

Taj bi potez trebao dodatno povećati prihod od prodaje, koji je prošle poslovne godine (završava 31. kolovoza), porastao 9,5 posto na rekordnih 27,6 milijardi eura, uz rast dobiti od osam posto na 3,2 milijarde eura. No kako se u intervjuu za The Wall Street Journal požalio predsjednik Uprave Ikee Mikael Ohlsson kompanija se u posljednje vrijeme sve češće nosi s problemom prolongiranja realizacije planiranih investicija. To je razdoblje u prosjeku poraslo s tri na šest godina.

Ohlsson kaže kako je zato lani uloženo čak milijardu eura manje od planiranoga. Taj problem je prisutan na većini tržišta, čak i u članicama Europske unije, a investicija Ikee u Rugvici kod Zagreba, koja je jučer dobila građevinsku dozvolu, njegova je preslika. "Krajem prošle godine smo podnijeli zahtjev za dobivanjem građevinske dozvole.  Očekujemo kako ćemo s gradnjom početi na proljeće i 12 mjeseci poslije i otvoriti robnu kuću na istočnom izlazu iz Zagreba kod Ivanje Reke u općini Rugvica", ističe glasnogovornik Ikee za Hrvatsku Igor Štefanac. "Što se tiče prepreka s kojima smo se susretali one su bile kombinacija administrativno-legislativnih, od birokratskih pa do kontradiktornih propisa", nastavlja Štefanac.

Što se pak tiče rokova realizacije projekta, Štefanac kaže kako ulaze u petu godinu od trenutka najave. Tvrdi da su se nadali da će realizacija biti brža, ali im je prihvatljiv i aktualni rok realizacije investicije. Dodaje kako ima zemalja u zapadnoj Europi gdje su se Ikeine investicije realizirale u mnogo duljem razdoblju. "No, unatoč svemu, bili smo strpljivi, ukazivali na probleme s kojima se susrećemo i radili na njihovom rješenju. Nadamo se kako će naše iskustvo pomoći i drugim ulagačima koji planiraju svoje investicije u Hrvatskoj", poručuje Štefanac.

Iako, za sada, Ikea nema planova ulagati u energetiku u Hrvatskoj, kompanija želi do 2020. potpuno preći na korištenje obnovljivih izvora energije, a što će biti i obveza svih njezinih dobavljača. Švedska tvrtka Almhult, koja je dio Ikea grupe, već ima četvrt milijuna solarnih ploča, uglavnom u SAD-u, a uložila je i u gradnju 126 vjetroelektana u sjevernoj Europi. Time podmiruje oko 34% energije potrebne kompaniji.Što se pak tiče širenja Ikea će ove godine u trgovine, tvornice i obnovljive izvore energije uložiti dvije milijarde eura, a u fokusu je širenje na indijsko tržištu. 

Najveći lanac trgovina namještajem u svijetu, švedska grupa IKEA izvijestila je u srijedu da je u prošloj poslovnoj godini ostvarila rekordnu neto dobit zahvaljujući snažnoj prodaji koju je podupirala ekonomičnost kupaca u uvjetima recesije: Ikea s rekordnom dobiti jer su ljudi 'ekonomičniji u recesiji'

 

Komentirajte prvi

New Report

Close