BAT će preseliti proizvodnju cigareta u istočnu Europu, među kandidatima i Hrvatska

Autor: Poslovni.hr/H , 12. srpanj 2016. u 13:18
Foto: Thinkstock

U BAT-u razmišljaju o tome da proizvodnj iz Njemačke u presele u istočnu Europu, a među zemljama kandidatima su Hrvatska, Rumunjska, Mađarska i Poljska gdje su već izgradili ogromnu tvornicu, piše Die Welt.

Britanski proizvođač cigareta British American Tobacco (BAT), vlasnik Tvornice duhana Rovinj, sprema se preseliti proizvodnju cigareta iz Njemačke u zemlje istočne Europe, a među kandidatima je i Hrvatska, izvijestili su njemački mediji.

Nadzorni odbor BAT-a donijet će sredinom tjedna odluku o zatvaranju pogona u njemačkom Bayreuthu, izvijestio je u ponedjeljak berlinski dnevnik Die Welt, pozivajući se na izvore u odboru.

U njemačkom ogranku BAT-a potvrdili su tek da bi informacije o sudbini europskih pogona trebale biti objavljene do sredine mjeseca.

Taj je pogon u najboljim vremenima proizvodio 53 milijarde cigareta godišnje, od čega je trećina bila namijenjena njemačkom tržištu a ostatak se izvozio u prvom redu u ostale europske zemlje.

Prve naznake planiranog ukidanja proizvodnje pojavile su se već prije nekoliko godina, nakon što je BAT odlučio povući odjele informacijske tehnologije i nabave duhana iz Hamburga u London. Kao razlog navedeno je restrukturiranje na razini koncerna. Financijsko poslovanje već je ranije povučeno iz Hamburga.

Sada u BAT-u razmišljaju o tome da proizvodnju presele u istočnu Europu, a među zemljama kandidatima su Hrvatska, Rumunjska, Mađarska i Poljska gdje su već izgradili ogromnu tvornicu, piše Die Welt. Sam plan nije nikakva novost, pri čemu su u koncernu kao argument opetovano navodili visoke troškove plaća u pogonu u Bayreuthu.

Nakon preseljenja proizvodnje pogon u Bayreuthu, gdje trenutno radi oko 400 radnika, trebao bi proizvoditi samo fino rezani duhan, s obzirom na snažan rast tržišta motanih cigareta u proteklim godinama, navodi njemački list.

BAT je trenutno s 20 posto udjela u njemačkom tržištu treći na ljestvici koju predvodi Philip Morris dok drugo mjesto pripada Reemtsmi.

Preustroj poslovanja trebao bi trajati nekoliko godina, pri čemu u BAT-u žele visokim otpremninama i ponudom prijevremenog odlaska u mirovinu potaknuti što više radnika na dobrovoljan odlazak, doznaju u Die Weltu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To nam uopće ne treba.

New Report

Close