Aramco izlazi na burze na tri kontinenta

Autor: Tomislav Pili , 09. svibanj 2016. u 22:00
Aramcov izvršni direktor Khalid al-Falih, Foto: Reuters

Saudijski naftni div uvrstit će dionice u Londonu, New Yorku i Hong Kongu.

Saudijska vlada razmatra izlistavanje dionica naftnog diva Aramco na tri kontinenta kako bi privukla u strateško partnerstvo najznačajnije naftne kompanije, poput ExxonMobila, Sinopeca i BP-a. Prema navodima lista The Telegraph, u rekordnoj privatizaciji ikada dionice bi se izlistale na burzama u Londonu, New Yorku i Hong Kongu. Podsjetimo, službeni Rijad namjerava prodati pet posto Aramca već iduće godine ili 2018.

Prodaja dionica trebala bi u teoriji biti pet puta veća od bilo koje inicijalne javne ponude u povijesti jer bi Aramco bio vrednovan na 2,5 bilijuna dolara. Za tih pet posto saudijska vlada planira dobiti između 100 i 150 milijardi dolara, kako je najavio princ Mohammad bin Salman. Naravno, dio dionica izlistao bi se i burzi u Rijadu koja je ipak premala da bi sama “progutala” takvo uvrštenje.

Prema pisanju britanskog tiska, Londonska burza je favorit za izlistavanje. Osim značaja tog tržišta u globalnim financijskim tokovima, Saudijcima je London privlačan nakon što je dobio prvog muslimanskog gradonačelnika, Sadiqa Khana, a što je bilo dobro popraćeno u saudijskim medijima. S druge pak strane, antimuslimanska retorika Donalda Trumpa, ali i mogućnost pokretanja tužbi protiv saudijske vlade zbog napada na tornjeve WTO-a 2001. godine Njujošku burzu čine manje privlačnom, naznačio je izvršni direktor Aramca, Khalid al-Falih.

Izlistavanje u Europi, Americi i Aziji potrebno je i zbog ulaska strateških partnera koji bi pomogli u razvoju plinskih nalazišta, obnovi napuštenih bušotina te razvoju proizvodnje iz škriljevca. “Aramco je bio vrlo neuspješan u istraživanju plina. Moraju pozvati strane kompanije jer trebaju tehnologiju proizvodnje”, tumači za Telegraph neimenovani energetski stručnjak. Posljednje veliko nalazište Aramco je otkrio još 60-ih godina prošlog stoljeća.

Komentirajte prvi

New Report

Close