‘Želimo postati Uber za obroke, kroz prvi pravi hrvatski ICO’

Autor: Bernard Ivezić , 11. travanj 2018. u 07:47
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Nama je cilj provesti ICO u Hrvatskoj, želimo da sve bude u skladu s ovdašnjim propisima i nadam se da će nam to uspjeti, kaže Ivušić.

Nova domaća platforma CookUp, koja želi postati Uber za obroke, planira napraviti prvi pravi hrvatski Initial Coin Offering (ICO).

Iako je tehnički to treći projekt hrvatskih poduzetnika koji skupljaju kapital korištenjem blockchaina i kriptovaluta, odnosno treći hrvatski ICO, CookUp je prvi koji cijelu tu operaciju kani provesti iz Hrvatske. Ivan Ivušić, pokretač i direktor CookUpa kaže da žele svoj ICO tijekom svibnja i lipnja provesti preko svoje dubrovačke tvrtke Mint Medije na čijem se popisu referenci nalaze australski Pharos financial group, turski Rixos hoteli i američki Hilton.

Slovenski uzori
"Ako je ICO-e moguće raditi u Sloveniji, a podsjetio bih da su prva dva hrvatska ICO-a napravljena operativno u Sloveniji, onda ne vidim razloga zašto takav nov i uspješan način privlačenja investicija ne bismo mogli realizirati izravno iz Hrvatske", kaže Ivušić. CookUp u sklopu ICO-a skuplja između sedam i 22,5 tisuća ethera. Ivušić ističe da je na nedavnoj konferenciji o blockchainu i kriptovalutama u Zagrebu državni tajnik u kabinetu premijera Slovenije Tadej Slapnik izjavio da je otvaranjem prema blockchainu Slovenija prvi put u 27 godina doživjela da su se mladi stručnjaci počeli vraćati u domovinu.

 

7-22,5 tisuća

ethera ciljaju prikupiti kroz inicijalnu ponudu kriptovaluta

U Sloveniji je otvorenost prema blockchainu i kriptovalutama stvorila industriju od 13 tisuća radnih mjesta, dva od deset najbogatijih Slovenaca bogatstvo crpe iz primjene blockchaina, a tvrtke koje poslovanje temelje na toj tehnologiji danas tržišno vrijede 3,5 milijarde eura, više od Agrokora. Ivušić iz CookUpa kaže da im je velika želja utrti put takvom razvoju i u Hrvatskoj. Međutim, naglašava da za to trebaju nedvosmislenu podršku domaćih institucija.

"Nama je cilj ICO provesti u Hrvatskoj i time napraviti prvi pravi hrvatski ICO, ali želimo da sve bude u skladu s hrvatskim propisima i nadam se da će nam to uspjeti", kaže Ivušić. Dodaje da postoje i drugi koji bi htjeli slijediti njihovu dobru praksu, a to znači nove investicije, nova radna mjesta i novi izvoz. 

Idu na tržište Kalifornije
CookUp želi postati prvi igrač na tržištu u Kaliforniji koji će ponuditi cjelovitu uslugu za kuhare. Ta američka država prva će na svijetu legalizirati, tj. drastično pojednostaviti pripremu i isporuku hrane od doma, te tako otvoriti novi segment ekonomije dijeljenja. Globalno riječ je o tržištu vrijednom 83 milijarde eura od čega 90% otpada na dostavu hrane, a većina dostava se i dalje radi telefonski.

"Naš je plan predstaviti aplikaciju koja će svima, od profesionalnih kuhara do vrsnih amatera omogućiti da sami predstave svoju ponudu, prime narudžbu i natječu se za korisnike", kaže Ivušić i dodaje da je već bilo sličnih pokušaja, ali nisu uspjeli jer su se na tržištu pojavili prerano. "Nama je, pak, dovoljno da u određenom razdoblju nakon ICO-a prikupimo 17 tisuća korisnika da bismo bili samoodrživi, odnosno da možemo pokrivati svoje troškove i ulagati u akviziciju novih korisnika, što je iz naše perspektive i više no izvjesno", zaključuje Ivušić.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Bar se ovaj Ivezić upristojio

koje glupave face!

šibicari

New Report

Close