Slovenski startupi brzo osvajaju hrvatske korisnike

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2017. u 14:59
GoOptijev prijevoz od zagrebačkog Autobusnog kolodvora do ljubljanskog aerodroma stoji 68 kuna/FOTOLIA

GoOpti upravlja platformom za narudžbu prijevoza do aerodroma, a Eurosender je servis za jeftino slanje paketa u europska odredišta.

Na popisU nekoliko najboljih slovenska startupa, koji su prema procjeni lista Finance obilježili prošlu godinu, nekoliko je onih loji vrlo uspješno djeluju i u Hrvatskoj. Tvrtke koje su ušle u uži izbor uglavnom se bave razvojem aplikacija i online platformi koja povezuje potrošače i usluge. Takav je i startup GoOpti koji upravlja platformom za narudžbu prijevoza do aerodroma. U GoOpti je uloženo 4,4 milijuna eura s kojima se planiraju proširiti na brojne europske gradove. Trenutno su prisutni u Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Fondovi rizičnog kapitala
Većinu svježeg kapitala startup je dobio od fondova rizičnog kapitala, kao što su berlinski Point Nine, poljski RTA i investicijski dio EBRD-a, a preostalih 1,5 milijuna eura je GoOpti dobio u sklopu europskog programa Horizon 2020.  Sustav funkcionira tako da se prijevoz do aerodroma rezervira barem dva dana unaprijed, a cijene su niže ako se rezervira ranije. Ukrcati se može bilo gdje. Najjeftinija je opcija da se izabere jedna od standardnih GoOpti lokacija za ukrcaj koje nudi sustav za rezervacije, ali može se odabrati ukrcaj ispred kuće, na radnom mjestu ili negdje drugdje.

 

750 tisuća

eura prikupio je startup Eurosender od ulagača

Prijevoz je organiziran minibusima, osobnim automobilima i autobusima, a dosad ga je koristilo više od 700.000 osoba. Tako, npr. prijevoz od zagrebačkog Autobusnog kolodvora do ljubljanskog aerodroma stoji 68 kuna, a od Pule do aerodroma u Veneciji 151 kunu. Drugi slovenski startup koji djeluje u Hrvatskoj je Eurosender, servis za jeftinije slanje paketa ili prtljage u europska odredišta. Eurosender je od ulagača prikupio 750 tisuća eura koje namjerava potrošiti na agresivnije širenje, a djeluju na svim europskim tržištima, osim na Cipru i Malti. Najsnažniji su u Hrvatskoj, Portugalskem i Romunjskoj.

Pomoć kirurzima
Eurosender je razvio platformu koja kombinira potražnju kupaca u potrazi za prekograničnom dostavom. Količina narudžbi daje im pregovaračka moć, a time i niže cijene kod velikih kurirskih službi, kao što su DPD, GLS i UPS, koje još uvijek obavljaju fizičku isporuku. Od ostalih startupa izdvojenih u izboru Financa nalazi se i Viberate koji je razvio web platformu za analizu velikih količine podataka te ih pretvara u korisne statističke podatke za glazbene profesionalce iz cijelog svijeta. Tu je zatim Facility, aplikacija za upravljanje hotelima koja ubrzava razmjenu informacija između zaposlenika u hotelima.

Sobarice i čistačice kroz tablice i smartphone dobivaju zadatke, a menadžment ih  nadzire. Zanimljiv je i startup 45HC koji nudi platformu za narudžbu prijevoza za kontejnere. Alatom se lako može naručiti prijevoz, usporediti cijene različitih brodara i ugovoriti posao za manje od 60 sekundi. Startup Adora razvija beskontaktno sučelje koje omogućava kirurzima pregled informacija o pacijentu tijekom operacije uz pomoć jednostavnih pokreta ruke i glasovnih naredbi.  Tvrtka kažu da se na više od 100 operacija pokazalo da primjena njihovog sustava smanjuje vrijeme rada do 20 posto. 

Bez znanja programiranja

Stvaranje priča u virtualnoj stvarnosti
Celjski startup VIAR koji se bavi virtualnom stvarnošću dobio je investiciju od 105 tisuća dolara. Financijski ga je podržao američki B2B akcelerator 9mile Labs iz Seattla, koji je uzeo manji postotak tvrtke. VIAR razvija dva proizvoda u području virtualne stvarnosti. Prvi je po mjeri izrađene kartonske naočale za virtualnu stvarnosti ViarBox. Drugi, koji je trenutno u razvoju, je online platforma VIAR360 koja omogućava da svatko bez znanja programiranja stvori priču u virtualnoj stvarnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close