Riječku pametnu jaknu žele i poslovni anđeli

Autor: Bernard Ivezić , 15. prosinac 2015. u 08:44
Predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) Davorin Štetner/PIXSELL

Startup Valinee Vinger testira tri prototipa pametne jakne koja za veljaču planira Kickstarter kampanju.

Iako je Ultijack još u fazi razvoja – jer prva serija hrvatske pametne jakne očekuje se na tržištu do početka proljeća, to nije bila prepreka da dobije prvog investitora.

U startup, koji je pokrenula nagrađivana riječka dizajnerica Valinea Vinger, iznos od 150 tisuća kuna uložio je predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) Davorin Štetner. Ultijack je multifunkcionalna pametna jakna razvijena u Hrvatskoj. Uz Vinger na projektu je radio tim u kojem su programeri Luka Filipan i Filip Stojanac, stručnjak za marketing Damijan Marković te savjetnik Dario Zorić.

Aktivira mobitel
"Željeli smo stvoriti jaknu koja nije samo atraktivnog izgleda i praktična, već i jaknu koja omogućuje vlasniku nove oblike interakcije s uređajima koje koristi svakodnevno poput pametnog mobitela, laptopa i tableta", kaže Vinger. Pojašnjava da su razvili jaknu koja  pomoću NFC tehnologije omogućuje korisniku da povlačenjem mobitela preko rukava nazove vašu djevojku/dečka, najboljeg prijatelja ili prijateljicu ili prikaže kalendar.

 

3nosive

tehnologije dosad razvijene u Hrvatskoj – Bellabeat, Kisha i Ultijack

"Te geste korisnici će moći sami podesiti po vlastitim preferencama, jer kad odu na konferenciju ili na planinarenje možda će željeti da im jakna bežično omogući prijenos njihove vizitke ili primjerice da automatski aktivira na mobitelu mapu lokacije na kojoj se nalaze", kaže Vinger. Dodaje da usto jakna sadrži punjač za mobitel, ima utore za slušalice, mobitel, novčanik, krpicu za naočale i ekran pametnog mobitela te "okopojasnu torbicu" integriranu u jaknu. "Želja nam je da uz Ultijack zaboravite na sve druge torbe i da sve svoje stvari možete pospremiti u jaknu, a kad ste unutra možete ju sfrkati u u jastuk i ugodno se nasloniti", kaže Vinger.

Interes VC fondova
Navodi da se sada pripremaju za Kickstarter kampanju, planiranu za veljaču, te da užurbano rade na daljnjem razvoju. U Hrvatskoj se posljednjih godina pojavilo nekoliko startupa koji koketiraju s modom i nosivom tehnologijom poput Bellabeata koji je privukao 6,5 milijuna dolara investicije te  Kishe, pametnog kišobrana koji je u tri mjeseca rasprodao prvu seriju od tisuću komada. Davorin Štetner, ulagač u Ultijack kaže da ga je oduševila prednost koju su prema projektu pokazali osnivači. "Čekaju nas još mnogi izazovi, ali veseli interes velikih VC fondova", kaže Štetner.

Komentari (3)
Pogledajte sve

a jel ima jakna gumbe za zakopčati

Vizitka će ostati neposlana jer ste zaboravili montirati repetitor na glavu!

New Report

Close