Prva burza rada i za ljude i za robote

Autor: Bernard Ivezić , 19. listopad 2017. u 07:52
Vedran Kajić, osnivač Cryptotaska i veteran kriptovaluta u Hrvatskoj, Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Novi startup Cryptotask ide u prodaju svojih tokena, namjera je tako prikupiti do 9 mil. dolara.

Novi hrvatski startup Cryptotask radi prvu burzu rada na svijetu na kojoj će poslodavci i radnici moći biti i ljudi i strojevi. Kako doznaje Poslovni dnevnik, Cryptotask svoj pothvat planira financirati kroz initial coin offering (ICO) koji će započeti za dva tjedna.

Bit će to drugi hrvatski ICO nakon što je krajem rujna zagrebački startup DA Power Play, koji razvija robota kripto-brokera, u šest dana kampanje za 18,6 posto udjela skupio 2,6 milijuna dolara vrijednosti u kriptovalutama.

Cryptotask je pokrenuo Vedran Kajić, osnivač prvog startupa koji je postavljao Bitcoin bankomate u Hrvatskoj Bspenda i autor Etherizationa, prve računalne igre na svijetu na Ethereum mreži.

 

80posto

udjela osnivači Cryptotaska planiraju prodati kroz ICO

“Naš je plan obrnut. Želimo za 80 posto udjela prikupiti do devet milijuna dolara vrijednosti da bismo imali sredstva za daljnji razvoj, marketing i globalno širenje”, kaže Kajić. Navodi da će prvo napraviti pretprodaju tokena, a nakon toga ići u javni ICO ograničen na tri puta veći iznos. “Mislim da je danas previše ICO-a, koji skupljaju sumanute svote od po sto i više milijuna dolara u vrijednosti, i zato mi planiramo tražiti realna sredstva i kroz prodaju 80 posto udjela kontrolu nad Cryptotaskom predati zajednici”, kaže Kajić. Pojašnjava da od preostalih 20 posto, koje će zadržati, i osnivači u budućnosti profitirati. Uz njega, ovaj startup rade Ivan Nanut, direktor Novasofta i Vladimir Klemo, profesor na FER-u.

Kajić kaže da su Cryptotask zamislili kao konkurenta Toptalu, Upworku i Freelanceu, jer ciljaju na globalno tržište freelancera vrijedno više od trilijun dolara. Plan im je bio kroz decentralizaciju, odnosno blockchain, stvoriti efikasnije tržište rada, koje bi bilo 10 puta jeftinije za korištenje.

“Želimo napraviti tržište rada, koje će ukloniti neplaćanje za obavljeni posao, donijeti pošteno rješavanje eventualnih sporova, smanjiti naknade, omogućiti bilo kome na planeti da se uključi u to tržište, ne samo u smislu da posao može obaviti već i da za njega može biti plaćen”, kaže Kajić.

Tehnološki su ga izgradili na Moneru, blockchain platformi čiji je token lani poskupio 27 puta. Dodaje da su tu platformu odabrali jer sporove između poslodavaca i radnika rješava nasumičnim porotama što donosi visok stupanj objektivnosti. Kako je porota ograničena na korištenje javnih izvora pri provjeri, u startu su spriječili zloupotrebe za kriminalne radnje, ali si i otvorili veliko tržište. “Idealni smo za poslove koje rade programeri, web dizajneri, ali i blogeri, Instagram i Youtube zvijezde, svi koji traže pravedniji način ocjene i plaćanja za obavljeno”, kaže Kajić.

Roboti su se, navodi, u fokusu pojavili na kraju pa će prvo sučelje Cryptotaska biti mobilna aplikacija i web namijenjeni ljudima.     

Komentirajte prvi

New Report

Close