“Počeli smo u garaži, a danas imamo urede u 54 grada na svim kontinentima”

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2017. u 09:33
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Poslovno-smještajni kompleks dom je Infobipa, tvrtke koja ima urede na svim kontinentima.

Na južnom ulazu u Vodnjan i cesti prema Galižani iznad ostalih zgrada izdiže se objekt neobične konstrukcije. Sasvim različit od ostalih zgrada, kao da ga je netko premjestio odnekle i stavio ondje, na proplanak koji gleda ravno na Brijune. Iz Silicijske doline, recimo. Jer riječ je o nečemu takvom, na 17.000 četvornih metara smjestio se prvi hrvatski poslovni kampus.

Kako piše Večernji list, poslovno-smještajni kompleks dom je Infobipa, tvrtke koja ima urede na svim kontinentima, u 54 svjetska grada, 40 zemalja. Usluge Infobipa danas dopiru do četiri milijarde ljudi, praktički svakoga tko ima mobitel, ne treba čak biti ni smartphone. Njihov su biznis SMS-ovi kojih se preko Infobipove infrastrukture mjesečno isporuči sedam milijardi. Silvio i Roberto Kutić i Izabel Jelenić osnivači su Infobipa. Što je ta usluga? Vrlo je vjerojatno da ste kao korisnik Facebooka ili neke druge slične platforme iskoristili mogućnost dvostruke potvrde svojeg identiteta, jedan lozinkom, a drugi SMS-om.

Sustav će vas u tom slučaju tražiti da unesete kod koji će vam na mobilni uređaj stići SMS-om. Ta je poruka stigla preko Infobipa. Ili još praktičnije, lanac restorana Chocofood imao je problema s novim sučeljem za online naručivanje hrane jer nije bilo načina da kupac dobije povratnu informaciju o svojoj narudžbi. Linije prenatrpane upitima kupaca je li restoran uopće zaprimio narudžbu zamijenjene su uslugom Infobipa, sada kupac dobije SMS s informacijom o narudžbi. Veliki poslovni korisnici poput društvenih mreža i banaka, umjesto da sklapaju dogovore s nekih 800 operatora širom svijeta, za takvu i brojne slične usluge radije potpisuju jedan ugovor – s Infobipom.

Silvio Kutić završio je Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, kaže da mu je najbolja odluka u životu bila što se nije vratio s pauze za ručak u jednoj komunalnoj tvrtki u kojoj je radio, nego je radije odlučio razvijati vlastite ideje.

– Još krajem 2001. godine počeo sam raditi na softverskom projektu Virtualna općina koji je implementiran krajem 2002. godine u Vodnjanu. Izabel se priključio negdje 2003. – programirali smo u mojoj garaži. Kada smo 2006. osnovali tvrtku Infobip, nas dvojica bila smo jedini zaposleni. Prvi ured imali smo u poduzetničkom inkubatoru u Puli. Roberto nam je stalno pomagao, a u Infobip je prešao 2009., s mjesta tehničkog direktora u Uljanik Strojogradnji – kaže nam Silvio Kutić, danas izvršni direktor Infobipa, nastavljajući da su radeći na Virtualnoj općini prepoznali da SMS kanal ima najviše potencijala za poslovnu komunikaciju s krajnjim korisnicima.

Komentirajte prvi

New Report

Close