‘Pametna klupica’ puni mobilne uređaje besplatno

Autor: Marta Duić , 26. travanj 2015. u 22:01
Klupica-punjač proizvod je čakovečkih tvrtki Centar energetske efikasnosti, Strojarstvo Kolar i Eltel/V. Žganec Rogulja/PIXSELL

Čakovečka ‘pametna klupica’ puni uređaje s USB priključcima zahvaljujući sunčevoj energiji.

Povodom Dana planete Zemlje, u srijedu 22. travnja, u Čakovcu je u upotrebu stavljena prva klupica na kojoj možete puniti mobilne uređaje, prijenosna računala, ili bilo koju elektroničku napravu koja u sebi ima integriran USB priključak.

Prva u nizu "pametnih klupica" postavljena je u pješačkoj zoni kod Franjevačkog samostana gdje je najdostupnija građanima kao i posjetiteljima grada Čakovca. Ova klupica je proizvod čakovečkih tvrtki Centar energetske efikasnosti, Strojarstvo Kolar i Eltel koji su ju kao demo proizvod poklonili Gradu Čakovcu, a kao dan za ugradnju odabrali su obilježavanje Dana planete Zemlje, dodatno naglašavajući svojim potezom kako misle na okoliš i njegovo očuvanje.

Svoju "pametnu klupicu" ove tvrtke namjeravaju ponuditi tržištu i proširiti svijest o ovom ekološki prihvatljivom proizvodu čiji cijeli sustav pokreće sunčeva energija. Osim odmorišta i mjesta za priključivanje maksimalno četiri uređaja istovremeno, u klupicu je ugrađen i ekran na kojem se prikazuju vrijeme i datum, meteorološki podaci te aktualnosti s čakovečkog područja. Boravak na ovoj klupici ne može biti dosadan, a dok punite svoje uređaje možete, uz uživanje u prirodi i zraku, pratiti i novosti iz grada. Wi-Fi mreža, već ranije postavljena u gradskom središtu, omogućava brzo ažuriranje svih podataka.

U samo nekoliko dana ova klupica izazvala je veliki interes građana Čakovca, ali i svih posjetitelja i turista koji posjećuju. Osim inovativnosti, ona nudi i konkretne informacije koje će dodatno pomoći svim turistima ovog grada. Predstavljajući "pametnu klupicu", gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je da zahvaljuje tvrtkama koje su ju donirale, jer su zahvaljujući njima posjetitelji grada dobili mogućnost da u središtu grada jednostavno i besplatno napune svoj mobilni uređaj.

Predstavnica jedne od tvrtki donatora "pametne klupice", Marija Vugrinec iz Centra energetske efikasnosti, istaknula je ekološku komponentu koja je u današnje vrijeme iznimo važna. Ovo je samo jedan od projekata kojima se želi oživjeti središte grada, omogućiti lakše korištenje modernih tehnologija komunikacije, te ljudima omogućiti što veću mobilnost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close